Правителството отпуска 30 млн. лв. за по-високи заплати в ЦСМП и РЗИ

Увеличават възнагражденията и за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища

20.09.2023 | 15:04 Редактор: Михаела Димитрова
Правителството отпуска 30 млн. лв. за по-високи заплати в ЦСМП и РЗИ

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 30 000 000 лв., за сметка на предвидените в централния бюджет за изпълнение на политики в област "Здравеопазване" съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Това стана ясно след последното заседание на правителството.

Осигуряването на тези средства ще даде възможност за увеличение на възнагражденията на персонала в системата на Министерството на здравеопазването - за Центровете за спешна медицинска помощ за Регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 г.

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 г. За тази цел правителството отпусна 16 млн. лв. за увеличение възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Средствата са за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.

Допълнителните 16 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 12 436 души академичен състав, в това число 2 401 асистенти.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR