България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Стойчо Кацаров: Хинков получи нож в гърба, в МЗ конкурсите са за определени хора

В здравната система се разпределят много пари и има много интереси, заяви бившият министър на здравеопазването

20.02.2024 | 09:16 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на здравеопазването и премиерът акад. Николай Денков влязоха в задочен спор. Проф. Христо Хинков заяви, че е спирал конкурси за директори на лечебни заведения под натиск, въпреки че на старите им изтичат мандатите. На свой ред премиерът отхвърли обвиненията на министъра, като заяви, че никога не е забранявал да се провеждат конкурси за болниците. 

"Процедурата е определена със закон, преди изтичане на мандата, министърът е длъжен да назначи нов конкурс. Хинков каза, че му е оказван натиск и от премиера, и от вицепремиера да не прави такива конкурси. Това означава, че конкурсът е предизвестен, министърът еднолично решава. Показва, че законовата процедура да се избират шефове с конкурс не работи. По закон комисия изслушва кандидатите и избира най-добрия. Ако се спазва процедурата, няма значение кой е министърът и колко време му остава. Така казваме, че конкурсите се правят, за да се назначат определени хора", коментира бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта, че директорите на болници се назначават по политически мотиви и това е причината да има държавни болници. Гостът беше категоричен, че в неговия мандат не му е оказван политически натиск: "Аз бях за кратко време министър, отстраних директори за установени нарушения и щети по държавни имущества, не е имало натиск."

Бившият здравен министър защити Хинков, като уточни, че е предприел действия в "Пирогов", които законът го задължава да извърши, в противен случай би бил потърпевш за безстопанственост. 

"Хинков беше атакуван от своите хора, които трябваше да го подкрепят в парламента. След записите за случая "Даная" - критиците му мълчат. Хинков получи нож в гърба", заяви д-р Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR гостът допълни, че здравната система е огромен икономически сектор, през който минават около 10% от БВП, разпределят се много средства и интереси. Той защити тезата, че няма нужда от държавни болници, в които само се извършват партийни назначения.

"Частните болници се управляват по-добре. Нашата здравноосигурителна система е изградена така, че няма значение собственикът дали е държавата, общината или някой друг, а  колко души си излекувал. Ние можем да приватизираме държавните болници, преди това областните болници трябва да бъдат върнати на общините, за което има решение на КС от 2001 г., това решение и до днес не е изпълнено", каза още д-р Стойчо Кацаров.

По думите му е необходимо да се промени принципа на финансиране и то бъде концентрирано в извънболничната помощ.

Д-р Кацаров коментира и скандала със записите по случая "Даная": "Това, че тези хора се скриват и мълчат, показва гузна съвест, всеки би могъл да сгреши. Не е ли най-добре да излезеш и да кажеш: "Хора, сбърках, поднасям извинения, искам прошка от майката на починалото дете".

Според него ще има много желаещи да наследят поста на Хинков при ротацията, но сред тях няма да има реформатори.

"Биха се заели хора, които не биха провели реформи, а по политически и икономически интереси. Не виждам поле за реформи или промяна на здравната система в тази политическа ситуация", заключи д-р Кацаров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
пак нищо
преди 1 месец
Хинков е поредният министър на здравеопазването, който не свърши нищо полезно! Освен глупавите опити да се направят всички рецепти електронни. Това може да стане в София и още 2-3 града, но не и в цялата страна! Сигнализирай за неуместен коментар