Хинков иска оставки заради Даная - твърди, че Денков и Габриел му оказали натиск

От запис става ясно, че върху "Пирогов" има сериозно политическо влияние

19.02.2024 | 18:37 Редактор: Деси Николова

Министър Хинков поиска отнемане на лекарски права заради случая със записа от "Пирогов", в който се чува как медици отправят закани срещу близките на Даная. В телевизионно интервю тази сутрин Хинков обяви още, че е спрял конкурсите за болнични директори под натиск и след молба от премиера и вицепремиера.

Указан ли е натиск върху здравния министър или това е поредната буря в чаша вода? На въпроса отговори премиерът.

"Не съм забранил на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми", заяви акад. Николай Денков.

Позиция дойде и от здравното министерство, откъдето обясниха, че проф. Хинков, Мария Габриел и академик Денков са се обединили, че при провеждането на конкурси в този момент, могат да се появят обвинения в тенденциозни назначения.

"Водени от принципа за пълна прозрачност и равноправност между кандидатите при провеждане на кадровата политика в здравеопазването, бе взето решение конкурсите да бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на необходимите документи", се казва в позицията на МЗ.

След скандалния запис от "Пирогов", Хинков отново настоя за оставка на директора. От записа става ясно, че върху болницата има сериозно политическо влияние.

Така и не разбра какво точно очакват медиците от "Пирогов" да се случи след 6 март. Но пък за пациентите е ясно - болестите на българското здравеопазване се дължат в голяма степен именно на политическо влияние.

"Назначенията се правят или от правителството или от общински организации. Политиците не искат да разберат какво е да имаш лечебно заведение, което не е търговско дружество. Това е лечебно заведение, което е с обществени функции, под контрола на медии, на хората, които живеят на дадено място. Те са тези, които трябва да назначават директори и знаят къде са проблемите", категоричен е д-р Станимир Хасържиев от Национална пациентска организация.

А извън темата за политиката в здравеопазването и неспазването на лекарските стандарти, тайният запис от "Пирогов" повдига особено остро и въпроса за етиката в медицината. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR