България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наредбата за стоки с висок фискален риск стресна производителите, отчитат точен час и дата на доставки

"Най-големите злоупотреби стават с количествата плодове и зеленчуци, които се внасят с държавата", каза Мариана Милтенова

04.01.2024 | 09:19 Редактор: Искра Ангелова

С новата година влезе в сила и нова наредба, която определя условията и реда за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. В списъка попадат храни като месо, мляко шоколад и други. Какви точно са новите изисквания и как те пречат на работата на родните производителите.

"Не знаем как се определят тези стоки, но разбрахме, че сме попаднали в тази група. Производителите са изключително обезпокоени от това, че пресните плодове и зеленчуци останаха в тази група, защото първоначално списъкът беше с много повече групи стоки. От тях бяха извадени преработените продукти - месо, млечни, а останахме ние като едни от най-рисковете", каза председателят на Съюза на градинарите - Мариана Милтенова, в студиото на "България сутрин".

Според нея те са останали в списъка, защото самите те са алармирали за сивия сектор.

"Искахме този сив сектор да се изсветли и да се направи всичко възможно да се намали. Говорили сме много пъти за това, че е добре да се намали ДДС-то за сектор "Плодове и зеленчуци", за да няма тези злоупотреби. Но най-големите злоупотреби стават с количествата плодове и зеленчуци, които се внасят с държавата. И тази наредба трябва да бъде именно за тях. Ние и без това сме свалили толкова много от производството на плодове и зеленчуци, количествата са толкова малко. Вместо да стимулиране производството, с тези допълнителни административни тежести - водим до намаляването му", допълни Милтенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разясни, че по новата наредба, преди да продават каквито и да е било пресни зеленчуци и плодове, трябва да се направи уведомление до НАП, да се заявят количествата, доставките, шофьорите, дата, час и място на доставка.

"Ако камионът закъснее - трябва да се направи ново уведомление. Вчера колегите са започнали да работят със системата, те звънят по телефона, за да питат за колко време горе-долу се стига до базата, за да се посочи часът. Логистиката става все по-сложна. Освен това, има и разлика в кантарите за стоката. Всичко това влияе, но ти в системата не може да направиш корекции нито количествата, нито времето", подчерта председателят на Съюза на градинарите.

По думите ѝ, ако на място има контролен орган и има разминаване в информацията, следват санкции.

"Нашето настояване е пресните зеленчуци и плодове, които са родно производство, да бъдат извадени от този списък. Това ние заявихме пред Министерството на земеделието преди повече от 2 месеца, все още нямаме отговор. Преди празниците пуснахме писмо с молба за среща с премиера и Министерството на финансите", призна Мариана Милтенова.

Гледайте целия разговор във видеото.