България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Произвеждаме едва 40% от цялата ни консумация на пилешко, украинските яйца са с кодове

"Законът за етикирането трябва да се промени", каза Даниел Божанков

04.01.2024 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

Украински яйца и месо влизат у нас замаскирани като внос от Румъния и Полша. За това алармират от Асоциацията на промишлено птицевъдство. Освен това - продукти от трети страни се преетикират в нашите транжорни и се продават като български.

"За този проблем ние говорим от доста време - не от вчера, не от днес. Проблемът не е само с яйцата и месото от Украйна, то е проблем с тези от Полша, Унгария, Румъния. Процесът е един и същи. Пилешкото месо, когато влезе в страната, то отива първо в българските транжори, те го разфасоват и етикират с български етикети. Както сте забелязали, повечето месо в магазините у нас е българско, въпреки че ние произвеждаме едва 40% от цялата консумация на страната", каза председателят на асоциацията Даниел Божанков за "България сутрин".

По думите му в момента яйцата от Украйна се обозначават с UA и цифри.

"Българският потребител не е длъжен да знае какво означават тези кодове, да ги провери откъде идват тези яйца, какво им е състоянието. За другите продукти също има подобни кодове. Това не е приемливо за нас и смятаме, че законът за етикирането трябва да се промени - да се знае откъде идва продуктът, къде е разфасован, за да не заблуждаваме потребителя", допълни Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те искат вместо UA, на продуктите да е ясно изписано, че са от Украйна.

"В България произвеждаме 40% от пилешкото месо, а останалото е внос. За яйцата - доскоро произвеждахме около 110% от консумацията в страната, но заради инфлуенцата бяха унищожени 25% от производството на яйца. Отвори се ниша, която се запълва с по-евтините яйца от Украйна и други страни. В Украйна все пак още има военни действия, не се знае какъв е контролът, как се издават сертификати, това за нас е притеснително", сподели още председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство.

Той не скри, че родните производители са имали успешна 2023 година, но повечето от тях благодарение на кредити.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ами като
преди 3 месеца
Знаете, спирайте вноса от тези страни!Не ни тровете! Сигнализирай за неуместен коментар