Масово преетикетират яйца и пилешко от Украйна като "произведено в България"

Птичият грип удари производството на яйца - намаляло е с 25%

03.01.2024 | 12:51 Редактор: Елеонора Танева
Масово преетикетират яйца и пилешко от Украйна като

Преетикетирането на вносни яйца и пилешко месо в нашите транжорни продължава да бъде един от основните проблеми в сектор "Птицевъдство". 

"В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, само че като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", каза за Радио Варна председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков. 

Държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък, каза още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Сериозен удар за бранша са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

"Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Това беше удар за производителите и за потребителите, тъй като нишата, която се отвори се запълни от вносни яйца. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния", коментира още Даниел Божанков.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.

Снимка: