Месопреработвателите недоволстват заради предварително деклариране на превоза

Не можем да отговорим на тези изисквания и това ще възпрепятства бизнеса, каза Атанас Урджанов

08.11.2023 | 20:12 Редактор: Толя Стоянова
Месопреработвателите недоволстват заради предварително деклариране на превоза

Националната асоциация на месопреработвателите настоява финансовото министерство да отмени наредбата за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск.

В момента наредбата е в сила само за стоки, които преминават през граничните пунктове на страната, но от началото на следващата година тя ще засегне и стоки, произведени в България, които се транспортират до търговската мрежа в цялата страна. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов смята, че тази наредба ще блокира целия бизнес.

"Да се обявяват 24 часа предварително всички камиони, които тръгват от производителя, и това е всеки ден. Нашите преработватели товарят нощем своите камиони, започваме в 12:00 часа. На този етап ние не можем да отговорим на тези изисквания и това ще възпрепятства бизнеса, и ще ни създаде проблеми. Искаме или да се отмени, или да го правим веднъж месечно, а не всекидневно. В противен случай ще има забавяне, ще има утежняване на процесите", заяви Урджанов, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС