НАП погва превозвачите на яйца, сирене и мляко

Данните за всеки превоз на рискови стоки ще бъдат давани на НАП през интернет

20.03.2023 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова
НАП погва превозвачите на яйца, сирене и мляко

Данъчните ще следят за превозите на сирене, яйца и мляко. Всеки превоз с камион на рискови за държавната хазна стоки ще трябва предварително да бъде обявяван в Националната агенция за приходи. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Сред рисковите за хазната стоки освен сиренето, яйцата и прясното мляко, са още киселото мляко, месото, рибата, ядките и повечето плодове и зеленчуци като домати и краставици, ябълки, дини, пъпеши, цитросуви плодове и т. н.

Данните за всеки превоз на рискови стоки ще бъдат давани на НАП през интернет. Тази информация включва номера на камиона, каква стока ще превозва, какво количество и на каква цена, къде ще бъде натоварен камионът и кога и къде трябва да бъде разтоварен. След като търговец подаде данните в НАП, ще получава уникален номер за всеки превоз, който трябва да бъде предаден на шофьора. Така при проверка на пътя от служителите на фискалния контрол към НАП шофьорът ще може да им каже уникалния номер на превоза, информира "Труд".

При внос на рискови стоки предварително купувачът ще подава данни за превоза в НАП, а най-късно един ден след като получи стоката ще трябва да потвърди пристигането ѝ. При износ за страни от ЕС продавачът предварително ще изпраща в НАП данни за превоза. А след това ще потвърждава изпращането на стоката след излизане на камиона от страната.

При превоз на стоки с висок фискален риск, който започва и завършва на територията на страната, доставчикът или продавачът предварително ще декларира данни за всеки отделен превоз преди започване на натоварването на камиона, а получателят или купувачът ще потвърждават получаването на стоката най-късно на следващия ден след пристигането є на мястото на получаване (разтоварване), предвиждат предложените промени.

Новите изисквания ще важат за камиони над 3,5 тона. Предложението на министерството е новите правила да не се прилагат за превоз на стоки с тегло под 500 кг или на стойност под 5000 лв. Основната цел на предлаганите промени е затягане на фискалния контрол за по-ефективна борба с данъчните измами и укриването на ДДС, корпоративен данък и данък върху доходите на гражданите, посочват в мотивите си от Министерството на финансите.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС