Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва полуфабрикат, носещ името "кашкавал"

Според Милкана Йорданова изкупните цени на млякото са обидно ниски и дори водата е по-скъпа

14.03.2023 | 16:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва полуфабрикат, носещ името

Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, според Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение "Планинско мляко" и съсобственик на мандра в смолянското село Смилян.

По думите ѝ е необходимо да се въведе регулация на основните хранителни стоки в частта за ДДС и търговските надценки за тях, така че производителите на суровини да получат по-справедливо заплащане за продуктите си

Млекопроизводителите в планинските райони като Смолян са в много сложна ситуация при продължаващата инфлация. Фермерите оцеляват все по-трудно и отново ще бъдат най-дискриминирани във веригата, каза Милкана Йорданова.

"Първо се посегна на цената на суровото мляко. Тези фермери, които го произвеждат, са с пъти по-малко субсидирани, отколкото европейските", коментира тя и добави, че цена под 1 лев за литър мляко не трябва да има: "Дори и 1 лев е много ниска цена. Дори и водата е по-скъпа".

Тя смята, че в подобна сложна пазарна ситуация - с нарастващи цени и поскъпване на разходите на фермерите, би било нормално държавата да регламентира пределна стойност на надценките, които се формират по пътя от мандрата до щанда в магазина.

"От цялата верига производителят получава най-малко. Много са високи данъчните ставки на основни хранителни продукти", каза Милкана Йорданова и смята, че задължително трябва да се махнат и т. нар. нелоялни конкурентни практики, съобщи БНР.

"От 10 години в България се преработва полуфабрикат, който идва от Западна Европа в замразено състояние. После носи името "кашкавал". Технологията е доста по-различна от тази за производството на български кашкавал. Там нещата могат да се диференцират. Нека потребителят да има право на информиран избор", посочи Йорданова.

Това може да се стопира, като се задължат преработвателите в етикетите да отбележат наименованието на продукта и се запише пълното съдържание на продукта.

"Не сме се сблъсквали с подобна икономическа ситуация, както през последните 1-2 години. Но за нещата, които са в нашите ръце, недоумявам защо не си помогнем", отбеляза Йорданова.

Снимка: БГНЕС