България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо няма българско производство и се допуска търговските вериги да изкривяват пазара?

Богомил Николов, доц. Славчо Петров и Михаил Михайлов посочиха как трябва да бъдат овладени цените

16.03.2023 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова

В края на тази седмица трябва да тръгне сайтът, от който потребителите ще могат да се информират както за цените на храните в България, така и за цените в чужбина. Междувременно служебното правителство обяви, че ще въведе таван на надценките за около 100 продукта.

"Правителство създава впечатление или се опитва да приложи бързи мерки - такива, които да дадат резултат веднага срещу инфлацията. Но трябва да знаем, че това е трудна работа. Инфлацията може да се пребори не така мигновено, както се създаде впечатление. Трябват по-трайни мерки и дългосрочни, които трябва да слязат много по-надолу във фундамента на ценообразуването, отколкото това, което виждаме по рафтовете", каза Богомил Николов от "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Според него трябва да се преследват причините за инфлацията, а не резултатите.

"Сайтът няма да произведе повече краставици. В момента тя е 8 лв., защото няма произведени краставици, а няма, защото миналата година, когато цените тръгнаха нагоре и се знаеше, че хората ги е страх да произвеждат, те не получиха целева помощ. А кой получи помощ? "Лукойл", мобилните оператори и другите гиганти в икономиката, които нямат нужда от помощ", допълни Богомилов.

По думите му това са напластявани в годините неща.

"И сега нямаме българско производство. Съгласен съм, че за да се вземат мерки, трябва да се направи пълен анализ и да се тръгне от цената на рафта до цената на производителя. Изкривяването на пазара и крайната цена не идва толкова от производителя и преработвателя, а преди всичко от търговските вериги. В пазара са 4 субекта - производител, преработвател, търговец, потребител. От тях 3/4 са недоволни, единствено търговските вериги са доволни от ситуацията", подчерта председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ - доц. Славчо Петров, в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че органите трябва да се задействат с проверките.

Попитан дали с ниските цени трябва да очакваме по-ниско качество, Николов отговори: "Не знам дали има накъде да пада качеството, защото нашите изследвания през годините показаха, че нивото е много занижено. От години има такива производствени практики, които компрометират традиционни технологии - сирене, майонеза без яйца. КЗК много закъсня със своите действия, тя сега започна разследване и започна да изисква информация. И самите доставчици са си виновни през годините, защото са мълчали, сега чакат контролният орган да изисква тези договори, за да ги анализира, а те никога не са подавали сигнали до КЗК."

"Накрая сметката я плаща потребителят. Въвеждането на един таван на търговска надценка едва ли потребителят ще бъде потърпевш, достатъчно е търпял. А по отношение на качеството - доставчиците търпят, защото когато се опитат да се обадят и да кажат какви неравнопоставени клаузи има в договора между доставчика и голямата търговска верига, веригата "шамаросва" веднага по много елегантен начин. Или му намалява количествата, или асортимента, или излизат с мотива: "Няма търсене на вашия продукт, заради това намаляваме вашите доставки", добави доц. Петров.

Според него не всеки потребител има възможност да обикаля пазарите, за да си напазарува необходимото.

"Всички знаем, че когато отидем в голямата търговска верига, има всичко от "А до Я". Как така същите тези вериги в другите страни се държат подобаващо? Как така времето играе винаги в полза на големите търговски вериги? Когато преработвателите променят цената, която изкупуват от селскостопанския производител, те започват да плащат новата цена от следващия ден. Но в същото време в договора си те са задължени да пуснат предизвестие, например на 2 март, до голямата търговска верига, тя не закупува по новите коригирани цени, а чака 29-30 март", обясни председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост.

Богомил Николов смята, че сайтът, в който ще сравняване цените с тези в чужбина, е безсмислен, "защото те няма да са изчистени от данъци".

"Ние нямаме цена на сирене с 20% ДДС и цена на сирене с 0% ДДС. Единствено се създава негативизъм, нищо повече. Сайтът трябва да има практичен ефект. Той може да има ефект, когато може да ми дава разликата в цените при различните търговци, за да мога като стана и си отворя телефона, да видя къде яйцата са по-евтини", коментира той.

И все пак доц. Славчо Петров смята, че проверките ще дадат положителни резултати.

"Преработвам мляко, но колегите, които са принудени да продават млякото си, имат големи затруднения с посрещане на разходите. Фуражите и електроенергията са сред най-сериозните разходи. Те са нараснали между 30 и 70% в сравнение с миналата година. Мерките, за които чувам, са добре дошли, но защо всичко трябва да се прави за една седмица. Животновъдството се намира в много тежко състояние и това е от години", каза Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите.

Той отбеляза, че за миналата година са получили субсидии.

"Участвах в две вериги, но се отказах. Причината - това, което исках, е моята продукция да бъде на отделен щанд, това не се състоя. Тогава се отказах. Хората все повече търсят това производство, което е свързано със самата ферма. Трябва да се приеме програма за развитие на местното говедовъдство", коментира още Михайлов.

А според Николов в момента берем плодовете на години несвършена работа.

Гледайте целия разговор във видеото.