България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Гьоков: Замразени са всички плащания, хората няма да живеят по-добре

БСП няма да подкрепи бюджетите на ДОО и НЗОК и големия държавен бюджет

29.11.2023 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Кабинетът "Денков" е коригирал ставката на максималния размер на дневното обезщетение за безработица в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Предлага се сегашният максимален размер на помощта от 85 лева да се увеличи до 107.  

"От ПГ на БСП няма да подкрепим бюджетите на ДОО и НЗОК, както и големия бюджет на държавата. Няма политики в тези бюджети. Нали целта е хората да живеят по-добре или поне да запазят същите нива на жизнено равнище? В бюджета на ДОО, освен увеличаване на пенсиите, и то не благодарение на управляващите, останалите плащания са замразени", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър и член на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от БСП

Според него в тези бюджети няма нито една политика, която да решава основните проблеми на българина. По думите на Гьоков, за пенсионерите 11% е голяма радост, но голяма част от компенсирането на инфлацията от миналата година се изяжда поне наполовина заради времето, което е минало.

"Въпреки създадените обществени очаквания, че майчинството за втората година ще бъде равно на минималната работна заплата, това не се случва. Майчинството не е социална помощ, то не е воля на управляващите. Майчинството е обезщетение на работещи хора, които са се осигурявали. Това е заместващ доход. Замразени са всички плащания, което означава, че при наличието на инфлация и други процеси хората няма да живеят по-добре през следващата година", подчерта депутатът от БСП в "България сутрин".

Георги Гьоков отбеляза, че е добра новина минималната работна заплата (МРЗ) да стане 933 лв. Той е на мнение, че трябва да се водят разговори как да бъде подобрен механизмът за определяне на МРЗ, за да не бъдат ощетени хората на минимална заплата.

"Увеличаването на МРЗ се отразява на плащанията, но се отразява и на приходната част, защото започват да се плащат по-високи осигуровки. Максималният осигурителен доход е странна величина. Защо всички не се осигуряват на реалните си доходи, а трябва да има таван? Лишаваме голяма част от хората с високи заплати от по-висока пенсия впоследствие. Българинът не се вълнува от третия стълб на пенсионно осигуряване", каза още Гьоков.

Според него трябва да се мисли за по-голям размер на детските надбавки и от БСП ще предложат такова увеличение.

Гледайте целия разговор във видеото.