България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всеки пети българин свива бюджета за коледни подаръци

Важно е търговците да предлагат алтернативни възможности за разплащане, заяви Иван Петров

29.11.2023 | 08:35 Редактор: Толя Стоянова

22% от българските потребители планират да харчат по-малко за подаръци.

"Това се дължи на редица фактори - на инфлацията, но и на засилващия се обем онлайн търговия, на средствата, които хората инвестират много лесно от своя компютър или телефон. Това намалява количеството пари, което те биха похарчили във физически търговски обекти", коментира мениджърът на платформа за разплащане Иван Петров в студиото на "България сутрин".

По думите му над 20% от хората споделят, че възнамеряват да се възползват от възможността за сезонни оферти - те са налични както във физически магазини, така и онлайн. 20% от анкетираните пък споделят, че няма да намалят бюджета си за празниците, защото са успели да спестят повече през годината. Хората, които ще свият бюджета си, са над 80%.

"Продължават да пазаруват от най-различни търговци - както онлайн, така и физически, затова използват много различни платежни инструменти. От страна на търговците е важно да предлагат алтернативни възможности за разплащане", заяви Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ако се случи да нямате кеш и отидете някъде, където не предлагат ПОС терминал, няма да успеете да закупите нищо. При пазаруване онлайн има доста алтернативи", посочи още той.

Според него кешът продължава да бъде най-предпочитаният метод не само в България, но и в световен мащаб като процент транзакции, които се осъществяват. Дигиталните портфейли, дебитните и кредитните карти са сред най-често използваните средства за плащане.

Гледайте целия разговор във видеото.