Инфлацията удари облигационните пазари, загубени са много спестявания

За първи път централните банки показват решителност, каза Мартин Търпанов

30.10.2023 | 22:04 Редактор: Вяра Димова

Какво развитие очакваме на пазарите и как то може да бъде повлияно от паричните политики на големите централни банки на фона на общото икономическо развитие в Европа и по света. 

"Инфлацията нанесе сериозни щети на облигационните пазари. Последните три години бяха трудни за инвеститорите и за емитентите. Не е имало три поредни години на загуби. Само за 2022 г. инвеститорите са изгубили между 5 и 40% от своите спестявания в облигации", каза членът на борда и ръководител на направление в "Делта Сток" Мартин Търпанов в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Управлението на лихвен риск трябва да е водещо, когато се инвестира в дългосрочни облигации, смята Търпанов.

"Последиците за емитентите - само за година лихвените разходи по облигации се увеличиха между 3 и 6 пъти. Централните банки от двете страни на океана заявиха, че ще се следват високи лихвени проценти за дълъг период от време", напомни гостът. 

По думите за първи път централните банки показват особена решителност при борбата с инфлацията.

"Дори оставят вратичка. Пазарните участници повярваха. През септември беше отбелязан сериозен ръст на доходността на основните бенчмаркови облигации. Те достигнаха най-високите нива за последните 15 години. Парадоксално е, че същите тези централни банки, които след 2008 г. се опитваха да разпалят искрата на инфлацията, сега трябва да се борят да свият икономическата активност. Опитват се да убият потреблението и да създадат рецесия", уточни Търпанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Когато инвестираме в облигации, трябва да бъдем селективни в различните сегменти, подчерта той.

"До момента не сме имали толкова задлъжнели икономики и от двете страни на океана и в същото време толкова високи лихвени проценти", добави ръководителят на направление в "Делта Сток".

Гледайте целия разговор във видеото.