Как да "бием" инфлацията? Финансовият стрес пречи на спестяването

Много е важна правилната нагласа и стъпките, които предприемаме, каза Николай Павлов

02.10.2023 | 21:32 Редактор: Вяра Димова

Едва 11% от българите са успели да спестят от доходите си през 2022 г. 39 на 100 са живели нормално, но без да заделят средства. 19% са харчили от спестяванията си, а 27 на сто прибегнали до заеми и кредити. Данните са от анализ за Изследователския център "Тренд" отпреди няколко месеца. 

"Финансовият уелбинг е състояние, в което човек може да посрещне всичките си нужди, без да се притеснява за финансовото си бъдеще, да има възможност да прави избори. Данните са тревожни. Те влияят именно на този финансов уелнес, затова работодателите предприемат сериозни мерки", коментира директорът на "Връзки с инвеститорите" и член на СД на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт Николай Павлов по време на дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

За финансов уелнес се заговори още през 2008-2009 г., изтъкна Павлов. 

"Идеята е работодателите да надградят финансовото здраве на своите служители чрез различен вид обучения за повишаване на финансовата култура, за да има възможност хората да менажират и спестяват средства", обясни финансовият и пазарен експерт.

По думите му финансовото добруване е един от първите инструменти, които се желаят от служителите, също и от работодателите.

"Последните години в България все повече социално отговорни компании поглеждат в тази посока през различни финансови спестовни програми", добави той. Павлов цитира наскоро излязло проучване на голяма национална кампания, което показва, че 35% от населението в България и Кипър е само с обща финансова култура.

"Културата на развитите държави е над 65%. Това е проблем първо от гледна точка на това, че не познаваме финансовите активи. От друга страна - увеличава възможността и за измами", отбеляза той.

Финансовият и пазарен експерт обясни как изглеждат обученията за финансов уелбинг.

"Първата крачка е всеки да отдели време и ресурс да разшири своите познания и курсове. Ние се опитваме да покажем как работят парите. Когато човек има основни познания в подобен вид спестявания, той не се притеснява да менажира своите средства. През последната година и половина-две се говори за това, че искаме да "бием" инфлацията. За да се постигне подобен вид ефект, е необходимо доста време преди това човек да е направил правилните стъпки. Важно е човек да планира", на мнение е той.

Правилната нагласа на хората да спестяват е нещо, което допълва портфолиото, заяви Павлов. 

"Когато зад гърба си човек има натрупан финансов ресурс, се чувства много по-сигурен. Финансовият стрес е с най-голяма тежест. Важно е да се преследват цели", посъветва експертът.

Гледайте цялата дискусия във видеото.