Експерт: Бизнесът се променя, търси все по-често хора с потенциал

Българските работодатели предлагат все по-добри условия, каза Мария Шишкова

02.10.2023 | 20:37 Редактор: Вяра Димова

Последните години бяха изключително динамични за пазара на труда. Хиляди хора се преквалифицираха заради последствията от пандемията, а компаниите започнаха да изпитват трудности в намирането на кадри. От друга страна - представите за това как трябва да изглежда едно работно място се промениха. Промениха се и изискванията и поведението на работодателите. 

"Когато се правят прогнози за бъдещето, се правят в някакъв диапазон. 7-8% е по-песимистичен сценарий, съществува и оптимистичен. Той е всички работни места, които продължават да се изнасят от Азия към нас. Има сценарий, при който ние успяваме не само от Азия да привлечем места, но и работни места от развитите икономики в Западна Европа", каза управляващия съдружник на AIMS Human Capital в България и глобален лидер на практиката за развитие на лидери и управление на таланти в AIMS International Мария Шишкова в дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Шишкова поне 1/3 от работодателите в Германия казват, че "техните планове за следващата година са, ако увеличават броя на хората, да ги увеличават по-скоро в други държави".

"Очаква се те да са в Източна Европа. Важна е политическата воля и най-вече политическата стабилност. Ние преминахме през тежък период на две години постоянни избори. Големите работодатели гледат по-далеч в бъдещето и ако ние не се определим в България накъде, ще внесем съмнение. Другото, което влияе на нашия пазар, е наличието на работна ръка", уточни експертът.

Няколко са факторите, които влияят на работодателите да намират висококвалифицирани кадри, обясни управляващия съдружник на AIMS Human Capital.

"Единият е избухването на икономиката с новосъздадени работни места през последните години. Само за последните 10-15 години сме изгубили 700-800 000 човека, голяма част от тях в работоспособна възраст. Ако мислим по-напред, не можем да разчитаме само на хората, които са в България", смята тя.

По думите ѝ бизнесът си променя нагласите и реагира много по-бързо от политиците.

"Бизнесът все повече не търси готовите хора, защото е ясно, че те не достигат. Фокусира се върху това да търси хора с потенциал", добави експертът.

Вече има и български компании, които стават конкурентни на мултинационалните организации, категорична е Шишкова. 

"Нашите клиенти бяха международните компании, когато става въпрос за мениджърски позиции на високо ниво. Виждам тенденция, при която български работодатели стават отворени да предложат по-добри условия, отколкото тези в международните компании. Младите хора ще сменят неколкократно професиите си. Истинските лидери се създават на база на потенциала. Очакванията на хората са за много по-голяма гъвкавост", коментира глобалният лидер на практиката за развитие на лидери и управление на таланти в AIMS International.

Гледайте цялата дискусия във видеото.