Бюрократизацията е проблем в образованието ни, ректори искат промяна във финансирането

"95% от обучаемите работят още докато са студенти", каза проф. Миглена Темелкова

02.10.2023 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

Успяват ли университетите да създават качествени кадри за пазара на труда и кои са пробойните в образованието?

"Пробойните са комплекс от фактори - на първо място е силната бюрократизация на системата на висшето образование и едва ли не създаването на една непосилна задача, ако едно висше училище иска да бъде в хармония с пазара на труда. Но това не е напълно невъзможно, има университети в България, които създават качествени кадри, кореспондират с изискванията на пазара на труда, кадри, в чието обучение е внедрен бизнесът", каза ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова в мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Работодатели и кариера".

Като пример тя посочи именното тяхното висше училище.

"95% от обучаемите работят още докато са студенти. В учебния ни процес е интегриран работодателят със своите представители, много стажове и практики в реална производствена и бизнес среда. Създават се кадри, които максимално се доближават до изискванията на работодателя и те могат да бъдат доста адекватни на работните места, които заемат", допълни проф. Темелкова.

По думите ѝ бизнесът иска все по-качествени кадри.

"Това минава точно през идеята за публично-частно партньорство, а ние във ВУТП стигаме още по-далеч и бихме желали да се инициира промяна в закона, която да позволява на бизнеса да създава съвместни дружества и да затваря цикъла от обучение, практика в реална производствена среда, заедно с бизнес организациите. Тук е ролята на държавата да излезе от пасивната си роля и по-активно да се намеси в процеса, който ще бъде в полза на икономиката", коментира ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

"Ние сме първият университет, който има интердисциплинарни специалности. Потребно е излизането от тясната специализация, защото хората в бъдеще ще  сменят многократно самата си професия. Но проблемът е бюрократизацията на нашата административна система, защото един такъв учебен план, за да види бял свят, е необходима около година и половина - две, за да премине всички одобрителни режими", поясни тя.

Проф. Темелкова подчерта, че всяка година те се сблъскват с един и същи проблем - увеличението на заплатите.

"Финансирането на университетите е свързано с броя на студентите и с коефициента за качество, но докато броят на студентите продължава да бъде водещ в отпускането на субсидия за държавните висши училища, няма как да търсим онова качество, което търсят работодателите. Имахме дискусия и стигнахме до извода, че трябва да има промяна по отношение на университетите", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.