Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Плугчиева за бюджета: Няма мерки за раждаемостта, родното производство ще се свива още

"Сигурна съм, че ще има сериозна обществена реакция", коментира бившият вицепремиер

28.11.2023 | 20:34 Редактор: Толя Стоянова

На първо четене депутатите в бюджетна комисия приеха парите за 2024 година.

"Не достига компетентност. Прави се опит тайно да се прокара нещо между цифрите и да се вземе решение. Това се превръща в един стил на работа на този кабинет. Финансистите са направили редица предложения към бюджета, за да може да се попълва приходната част. Не е начинът да се посяга на земята", заяви бившият вицепремиер и зам.-министър на земеделието Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR".

"Сигурна съм, че ще има сериозна обществена реакция. Става въпрос за 340 млн. лв. Държавата получава ежегодно рента от 90 млн. лв. Трябва да бъде ясно къде отиват тези средства и какво се случва в образованието, в демографската криза, не се предприемат никакви мерки за подпомагане на семействата и раждаемостта", добави Плугчиева.

По думите ѝ политиците мислят само за четиригодишен мандат и дали ще бъдат отново преизбрани.

"Не са разпратени компенсациите за войната в Украйна, не са включени тези 426 млн. лв. за компенсация на животновъдите. Родното ни производство ще се свива все повече. Трябва да се направи анализ на дефицитите и да има ясно формулирани мерки с ясни срокове, за да може секторите на селското ни стопанство да бъдат спасени", каза Плугчиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея фактът, че земеделците протестират, показва, че отново са взети решения, които не са в тяхна полза. По думите ѝ това е несериозно и безотговорно, тъй като касае съдбата на една цяла държава на фона на два военни конфликта.

На въпрос каква е спойката на кабинета, тя отговори, че непрекъснато се оправдават с Брюксел и ЕС, но нищо отговорно не се защитава - всеки ден има упреци и критики.

"На изборите толкова малък процент хора отидоха да гласуват. Отново стигаме до факта, че не мнозинството управлява. Останалата част от обществото или не гласува, или гласува с "не подкрепям". Това са алармиращи резултати, които не могат да бъдат пренебрегнати", посочи Плугчиева.

Гледайте целия разговор във видеото.