Асен Василев: Няма как да станем богата държава, ако поддържаме евтина работна ръка

Бюджетът за следващата година вече се обсъжда в парламента

28.11.2023 | 13:59 Редактор: Толя Стоянова

Най-важният финансов закон на държавата - бюджетът за следващата година - вече се обсъжда в парламента. Преди да влезе в пленарната зала, той ще мине през няколко комисии.

Парите за здраве ще бъдат с 1 млрд. лв. повече, а от 1 януари минималната работна заплата става 933 лв. От началото на юли месец минималната пенсия ще е 580 лв. Ръстът на БВП също се увеличава на 3,2%.

"Няма как да станем богата държава, ако поддържаме работната ръка евтина. Начинът да станем развита държава е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да  защитят по-висока производителност и заплати. Очакваме ръст на доходите от 11%,което е два пъти по-бързо от инфлацията", заяви финансовият министър Асен Василев.

"Да бъдат взети мерки за механизъм за актуализиране на месечните помощи. На второ място данъците", призова омбудсманът Диана Ковачева.

"Поне на този етап се очертава, че бюджетът ще бъде приет преди края на годината", смята гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

След като бъде разгледан на второ четене в парламентарните комисии, бюджетът за 2024 г. вероятно ще влезе за обсъждане на първо четене от депутатите този четвъртък.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 1
Така ли?
преди 5 месеца
Докато си министър и продължаваш да теглиш заеми с благословията на НС, т.е. на Боко и Пеевски, богата държава няма да станем.Само шефовете ти от посолството ще богатеят за наша сметка. Едно време ни лъжеха, че умните завършвали Харвард. Съдейки по Василев, критериите са доста занижени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Някой се намесва в писането на моето мнение, но глупаците по света няма да свършат, нали е така? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Поздрав, само така правилно си схванал , че който стимулира вътрешното си потребление ще излезе по-бързо то предстоящата рецесия.Това е по-изгодният вариант от вдигането на данъците и държавните вземания, което пък ще стимулира нова инфлация и ще се плъзнем по възходящата инфлационна спирала. Рядкоикономисти осъзнават това, защото цената на съвременната работна ръка е висока но тя не намира израз в сегашните заплати, пенсии, стипендии и социални разходи на държавата ни. Беднит народ свива потреб Сигнализирай за неуместен коментар