Асен Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, опитва да дерайлира членството ни в Еврозоната

Пари в хазната няма да влизат от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, заяви финансовият министър

27.11.2023 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева
Асен Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, опитва да дерайлира членството ни в Еврозоната

Министерството не е заложено да се продават земи от Държавния поземлен фонд и от това да влизат приходи в държавния бюджет. Учуден съм, че президентът се поддава на фалшиви новини. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

"Казал е, че може да наложи вето върху Закона държавния бюджет - това означава страната да влезе в 2024 без закон за държавния бюджет. Не съм изненадан, тъй като неговият служебен кабинет влезе в новата година без държавен бюджет, предложи проектобюджет с бюджетен дефицит от почни 8%, всичко това в опит да дерайлира членството на България в Еврозоната. Видя се, че можем да имаме бюджет с 3% дефицит", коментира Василев.

По думите му държавните финанси трябва да продължат от една страна да подпомагат доходите на хората, а от друга да правят сериозна инвестиционна програма и всичко това да става в рамките на 3%. 

"Това води до развитие на българската икономика, което да не е зависимо от европейската икономика. Знаете, че като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка", заяви още финансовият министър.

Той беше категоричен, че имаме вътрешно потребление, което позволява да не влизаме в рецесия, а да имаме ръст от 1,8.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)