4-часови дебати за Бюджет 2024. БСП: Влизаме 365 пъти в Шенген, да не стане така и с него

Имаше критики и за харчовете в държавата

28.11.2023 | 19:17 Редактор: Толя Стоянова

Сред четиричасов дебат - депутатите приеха бюджета за следващата година. Парите на държавата за 2024 година предвиждат по-висока минимална заплата - 933 лева и увеличение на минималната пенсия на 580 лева. Във финансовата рамка е заложен по-висок икономически ръст, намаляване на инфлацията и по-ниска безработица. Очаквано от опозицията разкритикуваха план-сметката и дори сравниха бюджета с приемането ни в Шенген.

"Влизаме 365 пъти в Шенген, да не стане така и с бюджета. Сбъркана ни е философията на бюджета, няма да се извадим от блатото, като се хващаме за косите", заяви проф. Румен Гечев от БСП.

Имаше критики и за харчовете в държавата.

"Нито един от вас няма да харчи повече, отколкото изкарва, за да не си остави децата на улицата", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

ГЕРБ и ДПС подкрепиха бюджета, но и дадоха заявка за промени.

"Продължаваме да имаме различия по заложения растеж от 3,2%. Ние смятаме, че е надценен", посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

На първо четене депутатите в ресорната комисия приеха бюджета за 2024 г., а в четвъртък се очаква бюджетът да влезе за разглеждане от депутатите в пленарна зала, за да бъде гласуван преди коледните празници.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС