Повече пари за родители, пенсионери и заплати - Бюджет 2024 насочен към демографската криза

Премиерът е убеден, че НС ще подкрепи финансовата рамка

24.11.2023 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

Министерският съвет прие 3-те бюджета на държавата и ще ги внесе за обсъждане в народното събрание. В параметрите на държавния бюджет са заложени дефицит от 3 процента, ръст на БВП със същия процент и плавно намаляване на инфлацията. Според финансовия министър, ще има повече пари за повече сектори. 

"Политика по трайно увеличение на доходите, очаква се 11% увеличение от следващата година, толкова е и увеличението на пенсиите", посочи финансовият министър. 

Правителството разчита чрез увеличаване на парите за млади родители и хора с репродоктивни проблеми да коригира и демографския проблем. 

"През 2022 г. видяхме за резултатите от тази политика - за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост. Знаете, че винаги бяхме на опашката", подчерта Василев. 

Премиерът заяви, че не очаква да има проблем с приемането на бюджета от депутатите. 

"Днес се чувствам спокоен – това е един много добре направен бюджет и след обсъждането му в НС, може би с минимални корекции, той ще бъде приет навреме и ще влезе в сила от януари 2024 година", убеден е акад. Николай Денков. 

С увеличението на доходите правителството се надява да върне хората, които са емигрирали, за по-високи заплати в чужбина.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)