Асен Василев: Повишението на доходите и пенсиите е с 11%

Бюджетът една година може да изкара без актуализация, убеден е вицепремиерът

24.11.2023 | 17:17 Редактор: Ивета Велева
Асен Василев: Повишението на доходите и пенсиите е с 11%

"Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024. Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

По думите му, ако у нас достигнем доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат.

"Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в IT сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достигнат европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната", смята Василев.

В същото време той подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено.

"За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение. Така за пръв път виждаме всички капиталови разходи. Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори – здравеопазване, инфраструктура са най-целесъобразни", заяви Василев.

Именно тук той очаква най-големи корекции между първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях.

"Достъпът е равен за абсолютно всички общини. Общините ще имат възможност да подадат проекти между първо и второ четене. На 1 март ще бъде обновен списъкът, за да може да стане той окончателен. Това ще даде възможност на общините, които имат нови управления или на се имали проектна готовност, да могат да реагират“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация и отрече разходите за отбрана да са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, и добави, че плоските данъци се запазват.

„Ще осветляваме данъци, а няма да ги увеличаваме. За да започнем да събираме данъци, ще трябва да приложим мерки за по-доброто им събиране“, каза Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.

Бюджетът ще излезе от министерството днес и днес трябва да бъде внесен в НС, заяви Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)