България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личните лекари - най-подготвени за онлайн рецептите, но отказват да бъдат "секретарки"

Д-р Миндов: Електронизацията извади всички недъзи

27.11.2023 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

Антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички лекари до 1 април догодина. 

"Доста ни натовариха. Оказа се, че от цялото ни съсловие само общопрактикуващите лекари сме подготвени софтуерно и хардуерно да изписваме лекарства. Целият поток от рецепти отиде при нас. Кой каквото не може: "Отиди при личния лекар, той ще те оправи". Оправяхме пациентите, но с много нерви. Не може да се превърнем в секретарки на някого. Има мобилно приложение и софтуер", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отсрочката не е нужна на лекарите, а на министерството, "за да си стикова нещата по бекграунда".

"Да се изготви списък с наличните медикаменти, който да имаме на компютрите. И софтуер, който да бъде стикован с този на аптеките. Не може аз да пиша таблетки, а там да излиза сироп. И сега се получават такива безумия. В аптеката казват: "Не го виждаме, нямаме софтуер". Беше скъсана тотално връзката, не се отработи всичко", подчерта д-р Миндов в студиото на "България сутрин".

Според него основният проблем е възникнал заради безконтролното взимане от аптеките на антибиотици и антидиабетни средства, без лекарски преглед и рецепта.

"Пациентите идват сега при нас разгневени и си поръчват рецепти. Смятат, че ние сме аптеки. В аптеките също се отключи агресия, там редовно се вика полиция. Сега и хората разбраха, че тези неща са по лекарско предписание. Имал съм случаи да искат инсулин, оказва се, че се правят мускули във фитнеса - не се купува инсулин за диабет, а с други цели", даде пример д-р Миндов.

Той обърна внимание, че има определени медикаменти, които трябва да бъдат изписани задължително след консултация. Ползва се намаление по Здравната каса.

"Оказа се, че системата СЕСПА не работи, или работи частично. Нямаме контрол на входа на страната, наличности в складовете... Целият път е непроследим, това трябва да се направи. Електронизацията извади всички недъзи. Сега всичко ще стане прозрачно - медицински и финансово", каза още д-р Миндов.

Личният лекар призова за дезинфекция на ръцете и маски на устата, тъй като има конкурентна среда между грипа и Ковид-19. Смъртността от Ковид в момента е много висока, алармира д-р Миндов.

Гледайте целия разговор във видеото.