Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Е-рецептите удариха продажбата на антибиотици, по селата медици са в патова ситуация

Казусът с електронните рецепти коментират доц. Спас Спасков и Мими Виткова

20.10.2023 | 20:33 Редактор: Искра Ангелова

Електронното здравеопазване, за което говорим повече от 20 години, закъсня доста. Вероятно решихме с ускорени темпове да въвеждаме всичко накуп, от което се получават такива къси съединения. Това са толкова революционни промени за системата, без да бъдат пробирани и да се даде гратисен период, в който да се работи и в двете форми, за да не се случва това, което се случва в момента, а да се видят дефектите. Не трябва да се приема, че е връщане назад. Трябва да се види има ли системата проблеми. Лекарят не знае това лекарство има ли го, няма ли го, защо пациентът трябва да отиде до аптеката, за да разбере, че лекарството го няма. Това попита бившият здравен министър Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков електронното здравеопазване трябва да се прави, за да улесни нашия живот.

"В случая се получи точно обратното. Една от причините е, че участниците в цялата "игра", нито бяха предварително уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава реформа. Когато правиш опит за реформа "срещу", ще се сблъскваш, не се получава. Най-вероятно намерението с електронизацията е добро, но стъпките, които се извървяха сега, са неточни", поясни Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му софтуерът трябва да бъде безупречен.

"Трябва да имаме обучен персонал, който да работи. Изведнъж им беше съобщено, че трябва да се съобразят и оттук нататък няма друго решение. Явно не е работено с хора, които са в практиката. Не е пипнато от лекари и фармацевти. Опитах се да си купя лекарства и се получи така, че трябваше да отида до джипито и тогава да получа моите лекарства", коментира още той.

Виткова е на мнение, че е възможно да има технически решения, които не са били видени.

"Какво ще правят хората, които не могат да си купят антибиотик, не могат да си купят противодиабетните лекарства. Чудя се какъв е проблемът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, докато се намери решение? Лекарите обвиняват фармацевтите, фармацевтите обвиняват лекарите", поясни бившият здравен министър.

Спасков припомни, че в момента има затруднение с доставката на лекарства, които се ползват неправомерно: "И изведнъж въвеждаме едни рестриктивни мерки, които са само с отрицателен знак. За да можеш да изпишеш някакъв медикамент, ти трябва да работиш в лечебно заведение. Какво правим с лекарите, които са пенсионери? Какво става в население места, в които е затруднен интернетът? Там ще бъдат ли лишени от медицинска помощ?"

Мими Виткова е категорична, че ако не се направи така, че да работят и двете рецепти едновременно, до няколко дни цялата система ще бъде затлачена.

"Може ли да си представите колко хора ще останат без лечение? Всичко това е на гърба на пациента. Те задават ли си въпроса какво ще стане за 2 седмици. Лекарите не са обиграни, голяма част от лекарите са възрастни, те не са на "ти" с технологиите. А никой не си задава въпроса защо има толкова голям дефицит на лекарства. Има производители, които се изтеглят от нашия пазар, защото цените, които ние им налагаме, тук са ниски, но реекспортът е голям", добави тя.

И припомни, че тези дни излезе статистика, че употребата на антибиотици в последните дни бележи спад.

"Лекарите, ако дадат лекарства без рецепта, подлежат на санкции, има натиск от една страна да се намали изписването на тези лекарства, а от друга страна идват санкции върху тези, които ще отпуснат такива лекарства. Няма го морковът в системата, само тоягата. Рязко движение в медицината е равно на катастрофа", категоричен е Спасков.

Той изрази мнение, че механизмът за определяне на цената на лекарствата у нас не е добър.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Мими Виткова да намали и цените на лечението в нейната болница Доверие!Пенсионерите изнемогват! Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Валя
преди 6 месеца
И само коментирате и нищо не правите в полза на пациента. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Благой
преди 6 месеца