Министър Хинков: Няма връщане назад - до седмици проблемът с ел. рецептите ще се реши

"Кодовете на лекарствата вече са обединени", поясни здравният министър

20.10.2023 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова
Министър Хинков: Няма връщане назад - до седмици проблемът с ел. рецептите ще се реши

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад. Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-ата годишна конференция на българската психиатрична асоциация.

Министър Хинков каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има".

"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства", поясни той, цитиран от БНР.

На въпрос как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори: "Лекарството, което се изписва на пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран."

Снимка: БГНЕС