Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Фармацевти искат спешна среща заради е-рецептите, призовават за оставки

От ИК на магистър-фармацевтите са изпратили писма до редица институции

19.10.2023 | 16:12 Редактор: Калина Донкова

Системата за електронно изписване на рецепти за антидиабетни лекарства и антибиотици не работи. Има нужда от спешна среща, на която да се разрешат проблемите. Това заяви в ефира на предаването "Директно" председателят на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите Аделина Любенова.

Припомняме, че Българският лекарски съюз излезе с остра позиция срещу въвеждането на електронните рецепти, в която критикува и фармацевтите.

Напрежението в момента между лекари и фармацевти е огромно и не успяват да намерят решение, отбелязва Любенова. Основната причина е фактът, че лекарите изписват лекарства, които към момента не се намират в аптечната мрежа, тъй като двете софтуерни системи, на лекарите и на аптекарите, не си комуникират, а така няма как да се проследяват наличностите от страна на медиците. В крайна сметка страдат пациентите, допълни магистър-фармацевтът.

От комитета са изразили писмено становището си по проблема в няколко институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на електронното управление, Министерството на финансите, омбудсмана на България, Изпълнителната агенция по лекарствата, и Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

„Какво казваме в това становище? Казваме, че ще настъпи хаос, който в момента е настъпил. Ние се опасяваме, че това няма по никакъв начин да бъде решено. Още януари го заявих, че двете софтуерни системи, на лекарите и на фармацевтите, в аптеките не си говорят“, разясни Любенова и посочи, че ситуацията налага дори оставки в Министерството на здравеопазването.

Тя споделя, че отговор са получили от омбудсмана, който е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването, с препоръка да бъдат изследвани проблемите и да се предприемат мерки. Освен това, писмо е получено и от Министерството на електронното управление, в което те казват, че когато има проблемите в системата от техническо естество, следва системният интегратор да извърши проверка за правилното функциониране и не са против да се организира работна среща между всички представители.

Според Любенова е необходимо да бъде въведен гратисен период, в който аптеките да могат да отпускат лекарствата и с бяла рецепта, и по електронен начин, докато бъде оправена системата.

Тя отбеляза и нуждата да бъде свикана спешна среща в Министерството на здравеопазването, където да присъстват разработчиците на аптечните софтуери, тези на лекарските софтуери и представители на информационно обслужване, като в тази среща да бъдат обсъдени проблемите и да бъде намерено решение.

Вижте целия разговор във видеото.