Едни трупат лекарства, за други няма: Хаос с е-рецептите за диабетици

Недостигът на инсулин остава проблем, казват фармацевти

09.11.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Заради недостига на инсулинови медикаменти в страната експерти и организации на хора, болни от диабет, искат по-гъвкаво изписване на рецепти за животоподдържащото лекарство. И в частност - така, че да могат да вземат следваща опаковка преди настоящата да е свършила.

Елена Атанасова е майка на 14-годишния Борислав, който се бори с диабет от 3-годишен, а електронните рецепти и снабдяването с инсулин се оказват проблем.

"Електронните рецепти се изписват с конкретни дати и когато дойде време за взимане на инсулина, а всъщност той не е наличен в аптеката, започва едно забавяне на датите, а така се отменят рецептите и всъщност не можем да си вземем инсулина навреме", обясни Елена.

Според фармацевти електронните рецепти няма да преодолеят недостига на инсулин.

"Електронните рецепти затрудниха допълнително положението. Някои ендокринолози отказват да издадат втора рецепта, когато има нужда и електронните рецепти няма да подобрят състоянието с инсулина, както някои се надяват", каза фармацевтът Николай Костов.

А ендокринолози и организации на хора, болни от диабет, призовават за по-гъвкаво изписване на рецептите за инсулин.

"Апелирам да се обърне внимание на вътрешните резерви и неравномерното разпределение на инсулина. Има хора, които изписват по-големи дози инсулин, протоколите с техните месечни дози са фиксирани, а тези фиксирани дози отиват в електронните рецепти. Пациентът е длъжен всеки месец да си получи инсулина, а ако прескочи 7 дни електронната рецепта изгаря", обясни ендокринологът доц. Радка Савова.

"Бих подкрепила идеята за гъвкаво изписване на рецепти, за да може да има. В случаите, когато недостига, да имаш възможност да отидеш да ги вземеш по-рано и когато имаш някаква резерва, да не се трупа в хладилника, а някой друг да остане без инсулин", на мнение е Майя Викторова от Българската асоциация "Диабет".

Преди дни българският здравен министър проведе среща с европейския комисар по здравеопазване за единен пазар на лекарства в ЕС. Целта е всички държави членки да имат равен достъп до необходимите липсващи лекарствени продукти. 

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.