БЛС: МЗ не ни е предлагало гратисен период за едновременно издаване на е- и хартиени рецепти

От съсловната организация уточниха кое предложение на МЗ са отхвърлили напълно

08.11.2023 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева
БЛС: МЗ не ни е предлагало гратисен период за едновременно издаване на е- и хартиени рецепти

От Българския лекарски съюз обявиха като некоректна информацията, разпространена до медиите от Министерството на здравеопазването, че на съсловнат организация е предложено паралелно издаване на хартиена и електронна рецепта.

"В рамките на вчерашната среща и до този момент в БЛС не са постъпвали предложения от страна на Министерство на здравеопазването за гратисен период, през който да важат и електронните и хартиените рецепти. Предложението, което БЛС категорично отказа в рамките на срещата на 07.11. (вторник) в здравно министерство е лекарите в България паралелно с всяка електронна рецепта, да издават и обикновена хартиена рецепта с пояснения за фармацевта", пише в позицията на БЛС.

До реакцията на съсловната организация се стигна след интервю на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. В него той заяви, че на среща с лекарския съюз е предложил вид гратисен период, в който и е-рецептите, и хартиените рецепти да се използват паралелно за срок не по-дълъг от 2 месеца.

По-късно от МЗ уточниха, че не ставало дума за самостоятелно издаване на хартиени рецепти, а само като допълнение към електронните.

Снимка: БГНЕС