България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Кацаров каза как да се справим с липсата на лекарства в страната

Голям привърженик съм на дигитализацията в здравеопазването, но е правилно тя да стане доброволно, заяви бившият здравен министър

17.11.2023 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

През следващата година НЗОК ще разполага с бюджет от 8,163 млрд. лв. Това е с 1 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година.

"Това са парите на данъкоплатците. Ако ги питате, ще кажат, че по-малко трябва да се дават. Зависи дали парите се харчат ефективно. Има увеличение на парите в извънболничната помощ, което по принцип е правилно. Но не е достатъчно да го запишеш в бюджета. За 9 месеца са похарчени половината от заложените в бюджета пари. Махнете регулативните стандарти в извънболничната помощ", каза в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров - бивш министър на здравеопазването и член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Голям привърженик съм на дигитализацията в здравеопазването, но е правилно тя да стане доброволно. Моят съвет към здравните власти е да бъде доброволно и по-лесно за тези, които предписват, отпускат и ползват лекарствата. Това ще улесни хората и сами ще се откажат от хартиените рецепти. Направи се принудително и не беше позволена конкурентна среда в разработването на електронните инструменти. Не проработи, но може да се поправи", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му няма проблем да се контролират и хартиените, и електронните рецепти.

"Елементарно е. Рецептата е инструмент. Дали ще ви изпиша антибиотик, това не зависи дали ще го направя електронно или на хартия", отбеляза д-р Кацаров. 

"Системата за проследяване на наличностите на лекарствата няма връзка с електронните рецепти. Но тя не може да свърши работата, за която е предназначена. Проблемът ще се реши, ако се промени моделът на ценообразуване и реимбурсиране. Не може да наложиш забрана, друг е начинът да осигурим лекарствата - да се махнем от глупавото изискване да се регистрира най-ниската цена. Тогава няма да имаме никакви дефицити. Паралелният износ генерира голямо количество лесни пари. Може би има достатъчно много интереси, които пречат това да бъде променено", обясни бившият здравен министър.

Предписването на по-малко антибиотици е свързано с обучението на лекарите, изтъкна д-р Кацаров, според когото Изпълнителната агенция по лекарствата не може да бъде упреквана за дефицитите на медикаменти и за рецептите.

Гледайте целия разговор във видеото.