Рецепта за питка "ветрило" с прясно мляко

Печете във фурна на 180°C

07.12.2025 • 23:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за питка
Рецепта за питка "ветрило" с прясно мляко

Празничната питка "ветрило" е не само красиво усукана, но и мека и ароматна. С лесни стъпки можете да приготвите впечатляваща домашна питка, която ще се превърне в звездата на масата.

Необходими продукти:

  • топла вода - 50 мл
  • прясно мляко - 500 мл
  • суха мая - 2 бр.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л. за тестото
  • брашно - около 1,2 кг
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр., 2 бр. от жълтъците за намазване отгоре
  • краве масло

за намазване отгоре:

  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • захар - щипка за гланц

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го сложете в дълбок съд. Направете кладенче и добавете всички продукти, включително маята.

Разбъркайте първо с лъжица, а после месете на ръка, докато получите еластично тесто със средна твърдост.

Оформяне на питката

Разточете тестото на голям правоъгълник и го намажете с масло. Нарежете едната страна на ленти с ширина около един пръст.

Започнете да навивате от страната, която не е нарязана, като леко усуквате рулото настрани, за да се получи ефектът "ветрило".

Поставете рулото в тавата, покрита с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Когато е готово, намажете с жълтъчената смес и печете във фурна на 180°C, докато питката придобие златиста коричка.

Снимка: Freepik


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички