България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глифозатът убива хората и природата - защо се допуска използването му?

"Икономическите интереси диктуват какво се случва по света", заяви д-р Светла Николова

14.11.2023 | 08:23 Редактор: Искра Ангелова

Разрешителното за използването в ЕС на глифозат - най-продаваният хербицид в света, изтича след месец. Има сериозни съмнения, че той е канцерогенен за хората и вреден за околната среда.

"Глифозат е активна съставка в много хербициди и е най-популярният хербицид, който се използва в цял свят. Използва се за всякакви земеделски култури, но не само. Използва се в парковете, градините, детските градини, вилите в крайградските зони, селата - навсякъде. Дори може да се намери в урината на човек", каза д-р Светла Николова от Сдружение за екологични практики АГРОЛИНК в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има много странични ефекти.

"Те са с много доказателства, научни публикации. Неотдавна излезе книга с доказателства за вредите от глифозата както за здравето на хората, така и за природата. Поради всички тези аргументи имаше гласуване, над 1 млн. европейци протестираха и дадоха своите гласове в петиция за забрана на глифозат. Преди няколко години г-жа Меркел и г-н Макрон обещаха, че до 2022 г. тази активна съставка ще бъде забранена, миналата година срокът беше продължен с една година - 15 декември 2023 година, но Европейската комисия септември месец обяви, че отново ще поиска разрешение за продължаване на използването на глифозат за следващите 10 години", каза още д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че има алтернативи, с които глифозат може да бъде заменен.

"Те се разширяват, защото учените и всички, които искат да намерят решение, без използването на такива опасни химикали, вече са намерили. Има механични методи. Глифозат е убиецът на плевели, има възможност за намаляването на тези плевели, без използването му. Но това е най-лесното решение за производителите, които не се интересуват от последиците. Ние преведохме филм, в който се говори за американски фермер, пострадал от глифозат. В момента той е болен от рак в последна фаза и е осъдил фирмата, която не е написала на опаковката, че не е написала, че глифозатът може да доведе до рак", коментира специалистът.

Според д-р Николова, който контролира хранителната верига, контролира и целия свят.

"Хората все още се хранят и не можем да избегнем това. Въпросът е дали може да се спре по законен начин, защото икономическите интереси и контролът са тези, които диктуват какво се случва по света. Ако не бъде забранен глифозатът, последствията ще са първо за фермерите. Открихме, че в река Марица и в питейната вода в Димитровград има над допустимото количество от активната съставка. Тази вода се използва за всякакви нужди", подчерта д-р Светла Николова.

Тя сигнализира, че има много измиращи пчелни семейства вследствие на използването на глифозат.

Гледайте целия разговор във видеото.