България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сериозни течове на общински средства в София и стари проблеми за разрешаване

Кандидатът за общински съветник от "Демократична България" Бойко Димитров посочи какво и как трябва да се промени

23.10.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Битката за кметския пост в София се очаква да бъде една от най-оспорваните, но също така е много важно кои ще са хората, които ще влязат в Общинския съвет.

"Моята амбиция е да гарантирам, че парите на софиянци се харчат максимално ефективно за доброто на града. Останаха много недовършени неща в предишния мандат. През всеки 4 години се обещават едни и същи неща. Почти навсякъде се установява, че има течове на средства и неефективно харчене. Ключовото е прозрачността в дейността на Общинския съвет. Всеки гражданин да може да види къде отиват парите на общината", заяви кандидатът за общински съветник от "Демократична България" Бойко Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че за много неща се влагат повече средства, защото са договорени ощетяващи общината цени. И даде пример със сметоизвозването, за което в София се плаща двойно повече отколкото в Пловдив. 

"Изграденият завод за преработка на отпадъци функционира крайно неадекватно. Оказва се, че вместо да си разделяме рециклируемата част, почти целият отпадък продължава да се депонира", изтъкна Димитров в "България сутрин" и отбеляза, че в София не са достатъчно контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

"От 2025 г. трябва да въведем такса, базирана на количеството отпадък. Цялата следваща година ще обясняваме на хората, че трябва да се рециклира. Да плащат по-малко за смесен отпадък. За разделно събрания отпадък не се заплаща", съобщи Бойко Димитров.

Гостът изтъкна, че амбицията им е да запушат течовете в бюджета и да има достатъчно средства, които да се насочат към важните неща. Едно от тях, по думите му, е хората да имат нормална среда около себе си. Планират да предоставят парите от бюджета на местните кметове. 

"Ще изчезне този принцип кой е заслужил, ще има ясни критерии за районите. Много сериозно трябва да завишим броя на измиването на улиците, всички сме свидетели колко е прашен нашият град, особено след края на зимата. Ще започнем действия по децентрализация. Ще опитаме максимално да въвлечем гражданите в процеса", каза още Димитров и добави, че ще настояват за обследване на кръстовищата в столицата и засилване на пътната безопасност.

Гледайте целия разговор във видеото.