Терзиев: Няма ли млади хора, няма живот в града - ще ги задържим в София

Важно е да върнем комуникацията, да има общество, което работи заедно, заяви кандидат-кметът на столицата

18.10.2023 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Терзиев: Няма ли млади хора, няма живот в града - ще ги задържим в София

"Един град без млади хора няма живот. Ако младите хора, вие, не изберете да останете тук, да създадете семейства, да се задържите дългосрочно, каквото и да направим - тротоари, улици, градинки - няма смисъл. Моята цел е да направя така, че младите хора да останат тук. Заедно да разберем какво е нужно, за да не търсят реализация навън, как да повишим качеството на образованието, какво да направим за средата, за да може младите хора да бъдат активни", заяви Васил Терзиев по време на дебат за младежки политики в аулата на Софийския университет. 

В него за първи път един срещу друг се изправиха водещите кандидати за кмет на София. 

"Важно е да върнем комуникацията, да има общество, което работи заедно, да има младежки центрове, където да говорите и да се срещате. Да намерим формата, чрез който младите хора да бъдат част от решенията в Общинския съвет относно младежките политики. В момента има представителност на хартия, но не и в действителност", добави Терзиев. 

На въпрос как ще направи така, че да задържи младите хора в София, той отговори: 

Аз съм го правил 15 години. С много време, с енергия, с пари, с всички контакти, с това, че създавам възможности, с това, че подкрепям всички организации като Start It Smart, “Заедно в час”,  “Джуниър Ачийвмънт”, като привличам чужди инвестиции в града, за да има повече работни места. Когато има икономически просперитет, премахваме една причина, заради която младите си тръгват. Така можем да се фокусираме върху другите - градска среда, здраве, образование.