Хекимян: Ще вдигнем заплатите на мед.сестри и учителите, готови сме с план за детските градини

"Ще увеличим много местата в яслите", заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС

20.10.2023 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова
Хекимян: Ще вдигнем заплатите на мед.сестри и учителите, готови сме с план за детските градини

Ангажиментът, който поемам и ще изпълня, е увеличение на заплатите на медицинските сестри и на непедагогическия персонал в училищата и детските градини с 50% в рамките на мандата. Това е задължителна стъпка, за да осигурим добра грижа за децата и учениците. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС на среща с учители и директори на училища и детски градини в район "Възраждане". Хекимян заяви, че е запознат с трудностите при намиране на персонал заради по-ниските възнаграждения.

Хекимян заяви, че някои от кандидат-кметовете щедро дават фалшиви обещания.

"Чух, че г-н Терзиев е обещал всички училища в София да минат на едносменен режим на обучение до една година. Вие сте от системата и отлично знаете, че това не просто е невъзможно, това е фантасмагория. 70 училища трябва да бъдат разширени или преместени някъде другаде, за да се говори това. Обещава се на богато, като че ли изборите няма да свършат. И аз, и екипът от кандидати за съветници от ГЕРБ/СДС поемаме само ангажименти, които можем да изпълним. Затова ясно сме заявили, че ще изградим 6 нови сгради на училища и ще стартираме проектите за още 11. Така се създават условия за поетапно преминаване на едносменен режим. Готови сме с плановете за изграждане на 37 нови сгради на детски градини за 4 години. С тях категорично ще преодолеем недостига в градинските групи и ще увеличим много местата в яслените. Можем да го направим, защото не започваме от гола поляна", обясни Хекимян.

По думите му през последните 15 години София реално е променена и това никой не може да го отрече.

Той подчерта, че нито един проект в София не се е случил от само себе си, каквито внушения се опитват да правят политическите му опоненти. „Всичко ще се строи,  независимо кой е кметът, е напълно невярно твърдение. И ние го видяхме. Само преди година бяхме свидетели как правителството на "Продължаваме промяната" извади 140 млн. лв. за метрото през "Слатина" от Плана за възстановяване. Сега опитват да се оправдават и да прехвърлят отговорността на друг, но не могат. И Промяната, и кандидатът им дължат отговор на софиянци защо провеждаха наказателна политика срещу София", припомни Хекимян. Той разказа и отказа на Асен Василев да заложи пари за градския транспорт на София, който е бил заплашен от спиране преди година заради космическите цени на горивата.

"В цял свят правителствата помагаха на градовете си в този период, само нашият премиер г-н Кирил Петков даде съвет на общините да режат линии и да вдигат цената на билета. В стенограмите на Народното събрание черно на бяло пише кой как е гласувал и че средствата за общините са осигурени от депутати на всички партии, без тези на ПП и БСП", каза още Антон Хекимян.

Хекимян поясни, че е имал възможност да участва в дебат с Васил Терзиев: "Много трудно той отговаряше на въпроси. Те искат дебат, в който той да има помощ, патерица. Аз не се страхувам от дебат, включително очи в очи. Основната разлика, без да се хваля, е, че аз съм човек, дошъл в София преди 20 години и съм се трудил. Родителите ми са ми помагали, колкото са могли,  в първите години, а след това започнах работа. Патерици не съм имал. Това е разликата между нас и основните ни опоненти - никой не ни е подпирал по пътя, не сме започнали с летящ старт. Затова мога да застана пред вас и да ви гледам в очите", категоричен беше Антон Хекимян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR