България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Последни сме по брой на трансплантациите заради лоша информираност и слаба организация

При нас искаме допълнително съгласие от близките, коментират д-р Йордан Македонски и  доц. Филип Абединов

16.10.2023 | 08:46 Редактор: Толя Стоянова

През последните години броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки, се увеличава. Едновременно с това обаче, България остава последна в ЕС по брой на трансплантациите. 

"Една от основните причини да сме на последно място в Европа е лошата информираност на населението и не дотам добрата организация, особено в малките провинциални болници. Няма готовност пациентите, които биха могли да станат донори, да бъдат поддържани и да бъде говорено с близките. Те трудно се съгласяват", коментира кардиохирургът д-р Йордан Македонски в студиото на "България сутрин".

"Донорската ситуация се случва от 1000 на 3 възможности. Има отлив от специалността. Много бавно се достига до правото да бъдеш самостоятелен лекар. Много трудно се намират кадри. Изключително сериозен проблем е обучението. То става само в университетските болници", заяви анестезиологът доц. Филип Абединов.

Д-р Македонски добави, че разполагат с листа, в която е описана пълната информация за пациентите, които чакат трансплантация на сърце.

"Подготвя се самия донор, доказва се мозъчната смърт, преценява се дали донорът ще бъде доведен при нас в болницата, или ще трябва да отидем в друг град да вземем органите. Трябва да има координация и с колегите - в цялата ситуация са въвлечени по три екипа лекари, които да дойдат на място, и отделно лекарите, които поддържат донора и системите. Подготвени сме с апаратура, имаме кадри, които да извършат операциите", обясни д-р Йордан Македонски.

Той изтъкна, че е много трудно да се стигне до донорска ситуация без съгласието на близките.

По думите на доц. Абединов организацията на донорството е от голямо значение. "В Испания, Австрия, Португалия, Хърватия няма изрично съгласие на пациента. По презумпция се приема, че всеки може да бъде донор. При нас искаме допълнително съгласие от близките", каза доц. Филип Абединов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Миналата седмица на маратона бягахме с пациенти, с техни близки и лекари. Говорихме за това кога трябва да се започне да се говори на хората в България за трансплантация. Колегите се подготвят за посещение и на по-малките болници. Трябва да се подготви и програма за учениците", посочи д-р Македонски.

Доц. Абединов подчерта, че във военно време непрекъснато трябва да се възстановява живия състав, а без донорство това трудно може да се случи.

Гледайте целия разговор във видеото.