Трета чернодробна трансплантация във ВМА за седмица

Донорът е 63-годишна жена

06.10.2023 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Трета чернодробна трансплантация във ВМА за седмица

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация - трета в рамките на последната седмица и десета от началото на годината.

Донорът е жена на 63 години, а реципиентът - 54-годишен мъж, съобщиха от ВМА.

"Трансплантацията продължи стандартно като време - около 6 часа. В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен", коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня, екип на ВМА, начало с проф. Ивелин Такоров, извърши експлантацията след донорска ситуация в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД.

"Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на колегите от Кюстендил за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес", пишат от лечебното заведение.

От началото на годината във ВМА са направени 10 чернодробни трансплантации и общо 96 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение. В лечебното заведение има създадена организация на няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация.

Снимка: ВМА


1
0 rate up comment rate down comment 0
rambaldievskievich
преди 6 месеца