Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Наталия Маева: Пред чакащите трансплантация у нас няма светлина

За трансплантациите трябва отново да отговаря самостоятелно звено, категорична е тя

11.10.2023 | 16:22 Редактор: Калина Донкова

Държавата трябва да върне Изпълнителната агенция, която отговаряше за трансплантациите и беше закрита преди години. Това ще изисква законодателни промени, но нуждата от отделно звено, което да движи процеса, е изключително голяма. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Според нея обаче изниква въпросът кой ще работи в тази агенция.

"За всички пациенти е ясно, че ние искаме хора, които са отдадени на това, които живеят с тази кауза, защото донорството и трансплантациите са кауза, а не е просто седене зад едно бюро и имитиране на дейност", посочи тя.

По данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", към която работи дирекцията, която отговаря за трансплантациите в България, към 4 октомври тази година чакащите за органна трансплантация са 849 - 793 чакат за бъбрек, 21 за черен дроб, 29 за сърце, а 6 за бял дроб.

По думите на Маева е абсолютно задължително у нас да е налице политическа воля, която е подкрепена финансово.

"Много от големите болници, където всъщност се реализират тези донорски ситуации, взимат пари, за да може да се кондиционира тялото на потенциалния донор, но по този начин те ощетяват други пациенти, което не е коректно. Отелно, много е трудно установяването на мозъчна смърт. Защо е трудно - в процеса по реанимация, когато има такъв потенциален пациент, е много важно как точно е бил приет в интензивното отделение, какви грижи са положени спрямо него, дали са били най-точните, дали вече на финала на живота, когато е установена тази мозъчна смът, дали този донор е подходящ", обясни тя, подчертавайки че този процес е много скъп.

Освен финансовия аспект, важно е да се обърне внимание към обучението и липсата на желание сред младите лекари да следват такива специалности.

Маева изтъкна, че България все още не е член на Европейското дружество по органна трансплантация. Защо това е така, отговор все още няма.

"Ако бъдем член на тази организация, има много възможности за обучение, както на млади специалисти, така и на утвърдени, не само платени, но и безплатни", обясни още тя.

Страната ни все още няма Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите, която беше обявена още през 2019-а година.

Всичко това е на фона на статистиката, че чакащите за трансплантации се увеличават, а редица пациенти търсят спасение в други държави, подчерта Маева.

Вижте целия разговор във видеото.