България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тервел Пулев: Робуваме на чужди интереси, вадим трибагреника само по празници

Трябва да научим уроците, за да не повтаряме грешките от миналото, призова боксьорът

22.09.2023 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева

Независимост - доста сложна дума, в днешния ден по-важно е да си зададем въпроса дали сме независими, кой постигна тази независимост, какво написаха с кръв и обединение. Тези са важните неща, а не да си честитим един празник, който дори не познаваме. Това каза трикратният европейски шампион по бокс и носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев в студиото на "България сутрин".

Той заяви категоричната си позиция, че в съвременна България робуваме на чужди интереси, слугуваме на определен режим.

"Когато падне една власт, сваляме паметници, играем по нейната свирка. Историята не може да слугува толкова много на политиката, тя е силна черта на нашия народ и държава. Трябва да държим на нея, не можем през 40-50 г. да я променяме. Ние самите трябва да се стремим към независимост", призова Пулев.

Бронзовият олимпийски медалист посочи пред Bulgaria ON AIR колко е важен личният пример, който се дава, особено на подрастващите. Затова семейството му почита историята не само на големите дати. Неслучайно трите му деца са кръстени на велики български владетели. 

"Понякога съм им досаден, чета им откъси, важни за конкретния ден. Както и мен са ме закърмили с история, така и тях възпитавам. Смятам, че това е правилно. Това е смисълът на традицията, когато празнуваш нещо и се повтаря всяка година, когато кръстим дете на даден владетел, то неминуемо ще знае историята, ще знае какво се е случило с този човек", сподели Тервел Пулев.

По думите му повтаряме едни и същи грешки, защото не учим уроците от историята си. 

"Това е функцията на историята, ние сме народ, който може да се гордее с историята си, имаме възходи и падения. Уроците да ги научим, за да не повтаряме грешките си. Носим духа на нашите предци, просто сме доста потискани от ситуацията, в която се намираме от известно време", убеден е боксьорът.

Пулев призова да не вадим националното знаме само по празниците и да се замислим за поводите за гордост, които имаме през цялата година, защото "цяла България лежи върху история". 

"Българите сме разделени на две - едните са много обърнати към Запада, другите - към Изтока и им се прекланят. Категорично аз и Кубрат, нашето семейство, сме обърнати само към България", заяви Тервел Пулев.

Гледайте целия разговор във видеото.