България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Палангурски: България е единствената държава, която празнува своя васалитет

За независимостта, националния празник и потреса на руския император - говори историкът проф. Милко Палангурски

22.09.2023 | 08:52 Редактор: Вяра Димова

Няма независим човек и независими държави. Независимостта за мен е състояние на духа. Идеята, когато възстановявахме този празник, е най-после българите да разберат, че всичко зависи от тях, т.е. да поемат отговорността за своето самоуправление, за своите цели - да управляват сами живота си. Това каза историкът проф. Милко Палангурски в ефира на "България сутрин" от старата столица Велико Търново.

Историкът коментира предложението за референдум и смяна на националния празник.

"Аз съм един от инициаторите на дискусията. Ние, историците, си свършихме работата преди две години с научна конференция, в която участие взеха всички преподаватели по Нова българска история и всички катедри, които изследват новата история. Вече е въпрос на политици и обществено мнение какво ще правим. Въпросът е какво празнуваме. То е свързано с днешния празник. Ако празнуваме националния празник възстановяването на българския васалитет, да не забравяме кога е настъпил за първи път. Васалитетът на българската държава е от 1371 г. Искаме да празнуваме национален празник възстановяването на един статус на непълен суверенитет през 1879 г. Нашите прадеди 25 години се стремят да бъдем независима държава", обясни проф. Палангурски.

По думите му неслучайно е избрана и титлата на българския владетел. 

"Руският император изпада в потрес, че някой друг се е обявил за цар. Макар че исторически първите български царе са далеч преди руските. Тази приемственост търсят нашите политици. Държавите възникват и изчезват", уточни още историкът пред Bulgaria ON AIR.

Националният празник не е политическа реклама, той е свързан с нацията, на мнение е професорът.

"Тези празници са измислени във време, когато са се формирали нациите. Всички над 160 държави, които съм проверил, празнуват своя национален ден в случай на национална независимост, начало на революции или пълен суверенитет. Единствената държава, която празнува своя васалитет, е България", настоя проф. Палангурски.

Гледайте целия разговор във видеото.