България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята оживя във Велико Търново - да влезеш в ролите на Малинов и Фердинанд

Усещането е страхотно, денят е изпълнен с чувство за гордост, казаха Иван Митев и Милен Иванов

22.09.2023 | 09:20 Редактор: Вяра Димова

Всяка година във Велико Търново на 22 септември историята оживява. В двора на църквата "Св. Четиридесет мъченици" отново зазвучават думите от манифеста, с които страната ни обявява своята независимост. В ролята на министър-председателя Александър Малинов влиза актьорът от великотърновския театър Иван Митев.

"Да влезеш в ролята на един от най-великите българи в онова време - Александър Малинов, е изключително интересно. Този човек пет пъти е бил министър на България. Усещането е страхотно, защото това е човекът, който е моторът на цялото действие и заедно с колегите от правителството успяват да направят нещо велико", каза Митев в ефира на "България сутрин".

Актьорът отправи и послание: "Демокрацията е абсолютна свобода с изключително чувство за лична отговорност - това, което са имали нашите предци".

Актьорът Милен Иванов пък влиза в ролята на княз Фердинанд. 

"За мен днешният ден е изпълнен с вълнение и чувство за гордост. Винаги си пожелавам славни времена, да имаме малко повече решителност, самочувствие и във всичките си действия да бъдем ръководени от интересите на страната и народа ни", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.