България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любопитни факти и снимки от детството на княз Александър I Батенберг в изложба в НХГ

Историкът на изкуство Слава Иванова разказа за специалната фамилия Батенберг

06.09.2023 | 08:17 Редактор: Михаела Кирилова

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България. За това дело важна роля изиграва княз Александър I Батенберг. Той застава зад българския народ и подкрепя Съединението, въпреки недоволството на "Великите сили".

В Националната художествена галерия се помещава галерия с непоказвани досега снимки и интересни факти, свързани с живота на княза.

"За мен беше предизвикателство да работя по такъв тип изложба и бях убедена, че тя трябва да бъде представена в България. Князът идва много млад в България и успява да събере безценен военен опит. По времето му се полагат основите на държавните клонове на обществения живот - армия, здравеопазване, образование. Открива се и училище и в Пловдив, което до днес съществува и носи името на първия български владетел", каза историкът на изкуство Слава Иванова пред "България сутрин".

Тя сподели други интересни факти от живота на княза, за които можем да разберем още, ако посетим галерията. Фамилия Батенберг има специално табло, посветено на името си. То е свързано с всички големи монархически фамилии, които властват в Европа.

Историята на Националната галерия също е свързана с княз Александър I Батенберг. При пристигането си в София той заварва една изключително неуютна сграда и разпорежда пристигането на известен архитект. Така се сътворява новата сграда, която днес познаваме като Националната художествена галерия.

"Колегите наистина са успели да проследят живота на княза. Изложбата се казва "Сандро - княз Александър I Батенберг - една европейска съдба", а Сандро е неговият прякор от детството му. Нашите домакини ни предоставиха балната зала от двореца. 29 октомври ще бъде последният ден за посещение", разказа историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.