България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Драго Драганов за мисията да събере цирковата история и надеждата за нов Софийски държавен цирк

Журналистът представя тематичната изложба "Ех, този цирк!"

29.08.2023 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

"Ех, този цирк!" - така е озаглавена изложбата, която ще ни пренесе назад във времето и ще ни разкаже историята на Софийския държавен цирк. През 1983 година пожар изпепелява сградата, а зданието така и не е възстановено.

"Това винаги е било по-голямото престъпление от пожара, който е изпепелил сградата. Основната версия, която и до днес измъчва цирковите артисти, е че сградата е запалена умишлено, защото е пречела на "авторитета" на българките професионални съюзи. Тъжното е, че след като теренът е разчистен нито се намира воля да бъде построена нова сграда, нито е реализиран докрай проектът за сградата на профсъюзите. Софийският държавен цирк беше институция", каза журналистът и куратор на изложбата Драгомир Драганов в "България сутрин".

Според него това е чудовищно престъпление срещу цирковото изкуство в България. В годините той се е натъкнал на факти за уж демократичен конкурс за проекти за нова сграда на мястото на изгорялата такава.

"В продължение на седмици български специалисти са пътували в Съветския съюз, за да се запознават с цирковите сгради там. Стигнало се е до обществено обсъждане и са били изложени макети на три сгради, а столичани едва ли не е трябвало да дадат своя вот за най-подходящата", разказа Драганов и добави, че впоследствие работата по проекта се замразява с едно писмо до всички въвлечени в конкурса.

"Сградата е имала 2000 места. Това е оптимална сграда за спектакли или филмови прожекции. Имало е вариететни спектакли, цирк на лед, дори шоу с делфини, за което изкопават дупка в манежа на Софийския държавен цирк", посочи още Драганов пред Bulgaria ON AIR. 

Кураторът на изложбата е подготвил двуезично издание за почитателите на цирковото изкуство. Представя много неща от своята лична колекция и подарява на Музея за история на София макет на унищожената сграда на Софийския държавен цирк.

"Безкрайно съм благодарен на Музея за история на София, където ще бъде изложбата от 12 септември. В центъра на София е имало изключителна сграда, призната е за изобретение заради уникалния начин, по който е издигнат безподпорният ѝ купол. Сградата е могло да бъде разглобена и преместена. Тя е изградена на много специален принцип", каза още Драганов.

"Открил съм мисията да опитам да събера като пъзел парченцата шарена циркова история във виртуален музей. Всичко това, единствено и само, за да изразя почитта си към славното минало на българския цирк и да не потъне то в забрава", сподели журналистът.

Константин Ачков откри буквално зазидани в ателието на арх. Станков проектите на сградата и цялата техническа документация. Той е готов да ги подари на държавата и ако тя има воля, да имаме същата тази сграда, съобщи Драганов. 

Гледайте целия разговор във видеото.