"Музикаутор" съди цирк "Балкански" заради използването на песните и поиска обезщетение

От компанията съобщиха, че са получили отказ за лицензионен договор за използваните в цирковите спектакли произведения

01.08.2023 | 14:10 Редактор: Елеонора Танева

"Музикаутор" заведе дело за нерегламентирано използване на музикални произведения в спектаклите на Академичен цирк "Балкански" и поиска обезщетение от цирка за нанесените имуществени щети на авторите.

През последните месеци организацията на автори и композитори установи системно използване на редица музикални произведения, включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за публичното им изпълнение и в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Сред тях са заглавия от австралийски, американски, английски, италиански, немски, нидерландски и руски композитори и автори на текст, чиито права "Музикаутор" представлява за територията на България.

До делото се стигна въпреки желанието на "Музикаутор" да бъде сключен добросъвестно лицензионен договор за използваните в цирковите спектакли произведения, многобройните писмени покани и активната комуникация с представителите на цирка, в която бяха разяснени задълженията на ползвателите на музикално съдържание. Отказът от страна на цирка да лицензира използваната музика доведе и до сигнал до Министерството на културата в качеството му на контролен орган по ЗАПСП.

Въпреки това Академичен цирк "Балкански“ продължава да осъществява своята дейност в нарушение с нормативната уредба, като показва пълна липса на признание за приноса на композиторите и авторите на текстове – създатели на музиката, използвана в цирковите спектакли.

Според "Музикаутор" зачитането на правата на творците е условие за развитието на балансирана културна среда и представлява гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден.

"Сключването на договор с "Музикаутор" гарантира законосъобразното използване на музикални произведения на почти 3500 български и над 2 500 000 чуждестранни автори. Създаването на правна сигурност както за ползвателите на музикални произведения, така и за техните автори е наш приоритет“, заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров.

Той посочва Академичен цирк "Балкански“ като "поредния пример за това как правата на авторите са нарушавани на всички нива – от държавните институции до частните организатори на събития". 

Снимка: БГНЕС