"Музикаутор": Община Пловдив не зачита авторските права

Планира концерт на стадион "Христо Ботев", но няма позволение за използването на музиката

24.04.2023 | 14:04 Редактор: Петя Кръстева

"Поредно музикално събитие, организирано от oбщина Пловдив, е планирано да се проведе, без да бъдат уредени авторските права, каквито са изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. На пресконференция с участието на г-н Здравко Димитров – кмет на община Пловдив, бе анонсирано празничното откриване на стадион "Христо Ботев". Спортното съоръжение е собственост на oбщина Пловдив, а за ремонта му са разходвани над 45 милиона лева публични средства. Програмата за неговото откриване включва и концерт зад Южната трибуна", пишат от "Музикаутор" в позиция до медиите.

По думите им oбщина Пловдив няма разрешение за публичното използване на музиката в това събитие, което следва да бъде издадено от "Музикаутор" в качеството му на организация за колективно управление на права.

"Неизпълнението на законовите изисквания вече е практика за общинската администрация и се отнася за огромен брой събития, организирани от нея. Сдружението на автори, композитори и музикални издатели многократно е изпращало уведомителни писма до общината и до "Фондация Пловдив 2019" за законовата необходимост авторските права за публичното използване на музиката да бъдат предварително и писмено уредени с правоносителите, но до момента среща единствено незаинтересованост и неглижиране на въпроса", изтъкват от "Музикаутор".

И подчертават, че ще продължат да отстояват правата на авторите на интелектуален труд, а тяхното гарантиране е основа за формирането на ценностната система на бъдещите поколения и необходима стъпка в отключването на потенциала на културната сфера.

Снимка: Pixabay