"Музикаутор": Откриването на "Пилон Рожен" може да се проведе в нарушение на закона

"Наследство в бъдещето", отказва да уреди правата за музиката на събитието?

12.07.2023 | 15:09 Редактор: Михаела Кирилова

Откриването на "Пилон Рожен" е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е напът да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП)", заявиха от "Музикаутор".

Въпреки многобройните уведомления от страна на "Музикаутор" организаторът – Фондация "Наследство в бъдещето", отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

"Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика", коментират от организацията на автори и композитори.

Според "Музикаутор" нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм. Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента на Република България.

"30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите", коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор".

Той посочи, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си.

Според "Музикаутор" зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива - държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на "Пилон Рожен" е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: "България заслужава да се потрудим за нея". 

"Музикаутор" дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната.

Снимка: БГНЕС