България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живеем от заплата до заплата, за личния ни бюджет инфлацията е двойна

Най-големият удар, който личният ни бюджет търпи, е заради печатането на пари, коментира икономистът Даниел Василев

16.08.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Разходите на българите продължават да растат по-бързо от доходите и през второто тримесечие на годината. Това показват данни на Националния статистически институт. В същото време започва и покачване на безработицата, като тя достигна 5,2% в разгара на летния сезон.

"За юни статистиката показва инфлация от 8,7%. Това че инфлацията забавя темпа си, не означава, че цените спират да растат. Просто става по-бавно от предишния месец, 8,7% е все още висока инфлация. Най-големият удар, който личният ни бюджет търпи, е заради печатането на пари и основния лихвен процент, който държи ЕЦБ", коментира икономистът Даниел Василев в студиото на "България сутрин".

По думите му реалната лична инфлация е много повече от тези 8,7%, защото стоките от първа необходимост тежат повече на бюджета.

"За личния ни бюджет инфлацията е по-голяма, поне два пъти, някои от основните хранителни стоки - млечни и месни изделия, дори и по последни данни към юни поскъпват повече от средната инфлация. Когато потребяваме основно стоки от първа необходимост, те ще тежат много на нашия бюджет", обясни икономистът.

Гостът уточни пред Bulgaria ON AIR, че не са много хората, които теглят кредити, за да покрият основни потребителски нужди.

Като добра новина икономистът посочи все още ниската безработица у нас, но предвид спада на производството през последните месеци, очакванията му са тя да се увеличи и да има охлаждане на пазара на труда. 

Даниел Василев цитира данни на ЕК, според които 40% от хората в България и Румъния нямат доходи, за да покрият разходите си за два месеца.

"Немалък дял от населението живеят от заплата до заплата. Всеки човек трябва да спестява всеки месец. А този фонд от 2 месеца е изключително краткосрочен, повечето хора трябва да имат ликвидни средства за поне една година. Ето защо на първо място хората трябва да спестяват, след това да харчат", препоръча икономистът.

Прогнозата му е, че докато не влезем в рецесия, цените ще продължат да се увеличават. 

Гледайте целия разговор във видеото.