Кой е партийният лидер с 20 млн. лв. "в джоба"?

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не декларира спестявания, има 100 000 лв. задължения

15.08.2023 | 18:41 Редактор: Елеонора Танева
Кой е партийният лидер с 20 млн. лв.

Декларациите на депутати и министри бяха оповестени от антикорупционната комисия.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов като политик за първи път от години наред изпълни закона, като подаде декларация пред Антикорупционната комисия. Той притежава над 20 милиона лева. Което го прави най-заможният от лидерите на партии. 


От тях - над 9 милиона лева в банкови влогове, налични парични средства от 1,1 млн. лева и 210 хиляди лева доходи от друга трудова дейност.

 
Трифонов има дялове в три акционерни дружества. Акциите са на стойност над 9,350 млн. лв.


През миналата година лидерът на ИТН е купил къща с двор в София за 1,300 млн. лв. с площ от 916 кв.м., а като произход на средствата е посочил ликвидационен дял. Продал е и парцел  в родното си село Тодорово до Плевен за 10 хиляди лева.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обявил над половин милион лева спестявания, близо 315 000 лв. от трудови доходи, както и две сметки - за 191 000 лв. и за 36 000 лв. Като произход на средствата е посочил обезщетения от заплати, отпуск от минали години, изплатени болнични и трудови доходи.


Депутатът от ДПС Делян Пеевски отчита апартамент в Пазарджик за 18 хиляди лв. Той има и 2 апартамента и къща с гараж в София. Наличните му средства са малко над 1 млн. лв. При спестяванията му няма промяна в сравнение с предната година – те са около 3,5 млн. лв.

Лидерът на ДПС  Мустафа Карадайъ изплаща кредит от 268 хиляди евро. Има и няколко влога, които са почти половин милион лева.


Бившият премиер и лидер на "Продължаваме промяната"  Кирил Петков е обявил спестявания от 700 хиляди долара. Това е сума, която е декларирал и преди. Имотното му състояние също не се е променило – ползва чужд апартамент в София, а със съпругата му си поделят собствеността на два автомобила. 

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов декларира 195 квадратни метра къща с гараж в столицата на Белгия - Брюксел, купена за 655 000 лева от съпругата му. Двамата съпрузи имат и 167 хиляди лв. спестявания по сметки в България и в чужбина.

Водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов декларира апартамент във Варна – на името на съпругата му, и вила в село Константиново. Има и около 100 000 лв. задължения – по жилищен кредит и лизинг за кола. Не отчита спестявания или налични средства.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма придобити недвижими имоти през миналата година. Тя декларира няколко по-рано закупени и наследени имота в София и Мизия, както и малко над 151 000 лв. семейни спестявания.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)