България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: Бюджетът е фискално безотговорен, има надуване на разходната част

Коментар за парите в държавата от Михаил Кръстев и Преслав Райков

26.07.2023 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

11 часа продължиха дебатите по бюджета в ресорната парламентарна комисия. С приетите текстове се очаква от 1 август да има увеличение на заплатите за полицаите, учителите, за медиците от Спешната помощ и за работещите в НОИ. 

"Бюджетът беше написан неясно, бързо скалъпен, на второ чете в ресорната комисия видяхме фискална безотговорност, приличаща на предизборен бюджет. Той беше продължение на този на служебното правителство с някои подобрения, които от началото изглеждаха нереалистични. Виждаме липса на визия. Надявам се да има коалиция на адекватността, защото е ключово", коментира финансовият анализатор Преслав Райков в студиото на "България сутрин". 

Същото мнение, че бюджетът е фискално безотговорен, изрази и икономистът Михаил Кръстев. По думите му битува усещане за извънредност между двете четения и в предложенията, каквато няма.  

"Има надуване на разходната част. Критиките на МФ, че са орязани възможностите за набиране да допълнителни приходи, не са добре аргументирани. Мярката за неплащане на сметките в заведенията без касови бележки беше популистко насочена към дисциплината. В същото време не се премахнаха данъчните облекчения за сектора. Данъчната диференциация беше въведена по време на извънредна ситуация - не беше добре да се пипа данъчната система, нарушава интересите на фиска, събират се по-малко приходи, икономически неправилно беше", обясни Кръстев.

Той подчерта, че в крайна сметка намаленото ДДС не е довело до намаляване на цените, каквито бяха очакванията.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази позицията си, че обещаните 150 млн. лв. за увеличаване на заплатите в МВР не са били обосновани от гледна точка на анализ на изпълнението на задачите в министерството.

"Ще отидат на калпак за заплати, а в същото време цели системи не могат да функционират заради липса на ресурс. Включително зависим е и туристическият сектор, който има нужда от работници от чужбина. Тяхната работа се спъва, защото системата на МВР няма ресурс. Ако идеята е да се тормози бизнеса и да се изстиска като гъба, това е липса на визия и след 2-3 г. ще имаме много по-голям проблем", мотивира се Кръстев. 

Преслав Райков е оптимист, че заложеният дефицит от 3% е реалистичен, предвид изпълнението на бюджета към момента. Гостът се противопостави на тегленето на външен дълг , който не е предназначен за инвестиции в политики, които да имат дългосрочни резултати. 

"Бюджетът няма основна политика за това какви реформи да направи, така че да докараме повече бизнес, или поне на кой бизнес - който генерира добри приходи, поне да не му пречим или да се възползва максимално от пазарните условия във война", предложи финансовият анализатор.

Михаил Кръстев насочи вниманието към влошаването на бизнес климата.

"Няма прогнозируемост, държавата продължава да бъде един от най-големите работодатели и инвеститори. Когато се даде 1 млрд. за инфраструктурни проекти, 20% от тях се връщат в хазната. Ако дадем 1 млрд. за заплати - нищо не се връща в хазната", посочи икономистът. 

И двамата гости разкритикуваха плановете на правителството за прекратяване на дерогацията по отношение на руския петрол. Очакванията им са това да доведе до повишаване на цените на горивата, което ще надигне вълна от протести. 

"Рафинерията в Бургас е стратегическо предприятие откъм работна сила. Има социален натиск. Ако бъде затворена - това може да събори всяко едно правителство", добави Райков.

Гледайте целия разговор във видеото.