Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Александър Николов: "Лукойл" не е готова да работи с неруски петрол, ще се отрази на цените

Всеки ресурс, който води до драстична промяна в живота на гражданите, се използва в тази война като военен инструмент, коментира бившият енергиен министър

25.07.2023 | 20:49 Редактор: Юлиан Христов

Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов в предаването "Денят ON AIR" по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".

Николов коментира, че през годините, в които компанията е оперирала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Работи се с ресурс, който очевидно, гледайки политиката на Русия, е меко казано непредвидим като доставка. По-скоро ме притеснява това, че всеки един ресурс, който води до драстична промяна в живота на гражданите, енергиен ресурс или храна, се използва в тази война като военен инструмент. Стигнахме до там да се атакува, зърно, жито, за природния газ няма какво да говорим", каза Александър Николов.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Николов зададе въпрос дали има нещо случайно във факта, че 59% от санкционираните у нас лица по глобалния закон "Магнитски" са свързани с енергетиката.

"И когато се каже "Магнитски" защо се пропуска фактът, че санкциите са потвърдени от ЕК и Великобритания. Къде е успоредната линия, която следва да се начертае между българските правораздавателни органи и европейските?", попита Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ей на
преди 6 месеца
Докато такива като Борисов, Костов, Станишев, Нинова, Костадинов, Велчев и всички други родени по комунизма и отгледани и закърмени с комунистически идеи и партията зад гърба им. Та докато такива са още живи и дърпат конците не очаквайте промяна в България. Промяна ще има след 30-50 години когато измрат всички тия. И дойдат новите поколения които нямат връзки с Русия. А до тогава дупе да ви е яко ако живеете в България! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Изненада
преди 6 месеца
Човекът от записа се появи! Николов, да те питам само: как така (според записа) си ходил в Ам. посолство, след което образуваното срещу теб наказателно производство било прекратено? Любопитно ми е, че те коментираха и те дадоха за пример относно привилегиите, с които се ползват хората на посолството. Сигнализирай за неуместен коментар