Премиерът: Президентът не трябва да има еднолична власт, няма да гоним "Лукойл" от пазара

Акад. Денков е категоричен, че 24 май е най-подходящият и обединяващ празник за българите

24.07.2023 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева

Правителството няма за цел да изтласка "Лукойл" от българския пазар. Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с коментар на Владислав Панев, че това е следващата стъпка след отнемането на концесията на "Росенец".

"Ако някой реши да продава "Лукойл", това е тяхно право. Да говорим за изтласкване и репресивни мерки, това не влиза в плановете на правителството", уточни акад. Денков.

Министър-председателят коментира и горещите политически дебати около предложението 24 май да стане национален празник на България. Той призова вицепрезидента Илияна Йотова да даде свои аргументи, щом не е съгласна с неговите, а лидерът на БСП, след като не иска това да е националният празник, да предложи друга дата.

"Миналата година по това време ние внесохме такъв доклад за обсъждане, така че аргументите винаги са били едни и същи. Като човек на науката и просветата за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник. Това е празникът, който ни обединява. Коя е групата в България, която би възразила, че 24 май е светъл празник за всички нас? Аз не познавам такава група от хора. Този празник прави по хармоничен начин преход от миналото към бъдещето", каза Денков.

"Статутът на служебния кабинет има смисъл, ако осъществява преход от едно към друго редовно правителство. В последните години се видя как при поредица от избори един човек има целия контрол върху държавата, защото назначава МС - няма НС, който да осъществява контрол. Могат да се сменят кадри на всички нива, в нашата Конституция не е уредено един човек да управлява цялата държава", аргументира предложението Денков.

Той се завърна от Гърция, където имаше среща с колегата си Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер е изказал благодарност за българската помощ в борбата с пожарите. 

"Обсъдихме накратко пожарите, той каза, че това, което се е случило на Родос е от извънредните ситуации, другите пожари са под контрол. Беше благодарен на българската държава, имаше наши пожарникари по системата на ротация. Допълнително изпратихме още 50 пожарникари", уточни акад. Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Отврат
преди 9 месеца
Защо не ти харесва 3-март, Сор$$? Защото не искаш България да е свободна! По-добре в Османската империя, отколкото да имаме празник, който честваме благодарение на Русия, така ли?За какво ли му е на "академика" България? Всъщност и Русия празнува 24-ти май. Тогава защо предлагаш 24 май, като пак е свързан с Русия и е общодлавянски празник? В славянска федерация с Русия ли ще ни обединявате, а? Предлагай рождения ден на спонсора ти -Сор$$ за празник и повече не се изказвай неподготвен! Сигнализирай за неуместен коментар